İspanya monarşi tarihinde 120 yıldan uzun bir süre sonra tahta çıkacak ilk kraliçe olacak veliaht Prenses Leonor, 18'inci yaşını doldurduğu gün, İspanya Meclisi'nde Anayasa'ya yemin etti.

Ettiği yemin ile babası Kral 6'ncı Felipe'den sonra gelecekte tahta oturacak Kraliyet üyesi olacağını resmileştiren Prenses Leonor'un yemin töreninin ardından İspanya Meclis Başkanı Francina Armengol'un "Yaşasın Anayasa, Yaşasın İspanya, Yaşasın Kral" sözleri Meclis Genel Kurulu'ndaki milletvekillerince tekrarlandı.

Tören dolayısıyla Genel Kurul'da Meclis Kürsüsü ve milletvekillerinin koltukları kaldırılarak özel bir dekorasyon yapılırken, Kral 6'ncı Felipe'nin 1986'da 18 yaşındayken burada ettiği yemine çok benzer şekilde hazırlandı. Yemin töreni sonrasında Prenses Leonor'a, Meclis ve Senato "Altın Madalyaları" takıldı.

Meclis'e Prenses Leonor kendisinden 2 yaş küçük kız kardeşi Prenses Sofia ile aynı araçla gelirken, protokol gereği Kral 6'ncı Felipe ve Kraliçe Letizia başka bir araçla geldi.

Başbakan Pedro Sanchez tarafından Meclis binası önünde karşılanan Kral 6'ncı Felipe, Kraliçe Letizia ve kızları Prenses Leonor ile Prenses Sofia, İspanya Milli Marşı'nın çalınmasının ardından Kral'ın tek başına deniz, kara, hava ve jandarma komutanlıklarının tören alayını selamlamasıyla "Aslanlı Kapı" olarak bilinen sadece özel günlerde açılan kapıdan Meclis'e girdi.

Prenses Leonor'un tahtın varisi olduğunun resmileştiği yemin töreninin ardından Kraliyet Ailesi, Meclis'te bulunan 600 kadar konuğu selamladı.

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

MONARŞİ KARTIŞI 5 SİYASİ PARTİ VE 3 BAKAN TÖRENE KATILMADI

İspanya'nın Bask, Katalonya ve Galiçya özerk bölgelerinde faaliyet gösteren ve İspanya Meclisi'nde temsilcisi bulunan 5 siyasi parti (ERC, Junts, PNV, EH Bildu, BNG), görevdeki koalisyon hükümetinin küçük ortağındaki aşırı sol görüşlü partilerin olduğu ittifaka bağlı 3 bakan ve bazı milletvekilleri Kraliyet Ailesi'ni boykot ederek törene katılmadı. Bask ve Katalonya özerk yönetimlerinin başkanları da Kraliyet Ailesi'ni boykot etti.

Ayrıca aralarında eski Başbakan Yardımcısı Pablo İglesias, yazar Carlos Bardem, feminist ve çevreci aktivist Yayo Herrero, aktör Alberto San Juan, gazeteci Olga Rodriguez gibi isimlerin olduğu sanatçı, akademisyen ve politikacılardan oluşan 250 entelektüel, "6'ncı Felipe: 10 yıl yeter" adıyla monarşi karşıtı bir manifesto yayımladı.

"Monarşi, demokrasi ile bağdaşmayan, köhne ve geçmişten kalma bir kurum" görüşünü savunan manifestoya imza atan İspanyollar, Kral 6'ncı Felipe'nin göreve gelişinin 10'uncu yıl dönümüne denk Haziran 2024'te tamamlanacak bir süreçle İspanya Devleti'nin yönetim şeklinin cumhuriyet olmasına yönelik halkın seferber olması çağrısında bulundu.