Birleşik Krallık'a bağlı Galler özerk bölgesinin başkenti Cardiff'te, havaalanı yakınındaki Fonman Kalesi topraklarında yapılan kazı çalışmalarında, Orta Çağ dönemine ait nadir bir mezarlık ortaya çıkarıldı. 

TikTok'tan Türkiye'de büyük temizlik TikTok'tan Türkiye'de büyük temizlik

BBC'nin aktardığına göre, 70 mezar olduğunu tahmin eden arkeologlar, şimdiye kadar bunlardan 18'i kazdı.  1500 yıllık olduğu düşünülülen mezarlıkta, bazı isketlerin alışılmadık pozisyonlarda yattığı görülürken, bazılarının sırt üstü düz yatar şekilde, bir kısmının ise yan yatmış veya elleriyle bacaklarını göğsüne doğru çekmiş şekilde, çömelmiş olarak bulunduğu aktarıldı.

Reading Üniversitesi'nde kemikler üzerine çalışan arkeolog Summer Courts, iskeletlerin, yaklaşık 1500 yaşında olmasına rağmen çok iyi korunmuş şekilde bulunduğunu söyledi. Bulunan kemiklerin buradaki insanların yaşamlarına ve mesleklerine dair ipucu verdiğini belirten Summer Courts, "Oldukça yıpranmış dişler bulduk. Bu, dişlerini alet olarak kullandıklarını gösteriyor olabilir. Belki de tekstil, deri ya da sepet yapımında ön dişlerini kullanıyorlardı" dedi.

6. ya da 7. yüzyıldan kalma olduğu düşünülen mezarlıkta ayrıca, iskeletlerin yanı sıra, insan yapımı alet parçaları da bulundu. Yeme-içme gereçleri ve kesilmiş ya da yanmış hayvan kemiği parçaları bulundu. Bir oyunda puanlama için işaretleyici olarak kullanılmış olabilecek küçük, oymalı bir çivi de bulunanlardan biriydi. 

Kazı ekibinin başındaki, Cardiff Üniversitesi'nden erken Orta Çağ arkeoloğu Dr. Andy Seaman, şimdiki mezarlıkların aksine buranın yalnızca ölüleri gömmek için kullanılmış gibi görünmediğini belirterek şunları söyledi:

"Şu an mezarlıkları başka amaçla düşünmüyoruz ancak büyük ihtimalle onların hayatının merkezindeydi. Ve yalnızca insanların gömüldüğü yerler değildi. Aynı zamanda toplumun bir araya geldiği, yeme-içme ve festival gibi başka etkinlikler, sosyal pratikler yaptığı yerlerdi."

Ayrıca kazılarda garip bir şekilde bir de cam parçası bulundu. Camın Fransa'nın Bordo bölgesinden olduğu düşünülüyor. İthal edilen tek parça bu değil, ekip mezarlıkta Kuzey Afrika'dan olduğu düşünülen çömlekler de buldu.

Cardiff Üniversitesi'nden Tudur Davies, "Burada bulduğumuz kanıtlara göre, bu insanlar, ancak ticaret ya da takas ağlarıyla elde edilebilecek, yüksek kaliteli ithal ürünlere ulaşabilecek kadar varlıklıydı" değerlendirmesinde bulundu.