İngiltere'de Cambridge ile Huntingdon arasındaki yolun iyileştirilmesi için yapılan kazılar sırasında bulunan iskeletin sırrı çözüldü. 

MS 126 ile 228 yılları arasında Cambridgeshire'da hiçbir kişisel eşyası olmadan tek başına bir hendeğe gömülen gencin kimliğini tespit etmek için DNA örnekleri üzerinde incelemeler yapıldı.

İskelete bulunduğu Cambridgeshire köyü ve örnek numarasının birleşimi olan Offord Cluny 203645 adını veren arkeologlar, iskeletin Sarmatyalılar olarak bilinen göçebe bir gruptan bir adama ait olduğunu tespit etti. 

Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilebiliyor Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilebiliyor

Londra'daki Francis Crick Enstitüsü Antik Genomik Laboratuvarı'ndan Dr. Marina Silva, Offord'un antik DNA'sını, tüm iskeletin en iyi korunmuş kısmı olan iç kulağından alınan küçük bir kemikten çıkardı ve kodunu çözdü. 

“Bu, hayatta olan birinin DNA'sını test etmeye benzemiyor” diyen Dr. Silva, "DNA çok parçalanmış hasar görmüş. Ancak biz onun yeterince büyük bir kısmını çözmeyi başardık. Gördüğümüz ilk şey, genetik olarak şimdiye kadar üzerinde çalışılan diğer 'Romano-British' bireylerden çok farklı olduğuydu" şeklinde konuştu.

Arkeologlar ilk başta yerel bir adama dair olağanüstü bir keşif gerçekleştirdiklerini düşünürken, Dr. Silva'nın laboratuvarındaki DNA analizi onun Roma İmparatorluğu'nun en uzak bölgelerinden, şu anda Rusya'nın güneyi, Ermenistan ve Ukrayna'nın bulunduğu bir bölgeden geldiğini ortaya çıkardı.

6 YAŞINA KADAR NE YEDİĞİ BULUNDU

Durham Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden bir ekip, yediği yiyeceklerin kimyasal izlerini taşıyan fosilleşmiş dişlerini incelemek için başka bir analiz tekniği kullandı.

Analiz, adamın altı yaşına kadar bilimsel olarak “C4 bitkileri” olarak adlandırılan ve Sarmatyalıların yaşadığı bilinen bölgede bol miktarda bulunan darı ve sorgum tanelerini yediğini ortaya koydu. 

Prof. Janet Montgomery, "Analiz bize genç adamın Britanya'ya yolculuğunu atalarıyla değil kendisinin gerçekleştirdiğini söylüyor. Yaşı ilerledikçe batıya göç etti ve bu bitkiler beslenme düzeninden tamamen çıktı. Tarihsel kayıtlar, Offord'un bir süvarinin oğlu ya da muhtemelen kölesi olabileceğini gösteriyor. Bunlar onun yaşadığı dönemde Roma ordusuna dahil edilen Sarmatyalı süvari birliğinin Britanya'ya gönderildiğini gösteriyor" dedi.

Kazıyı yöneten MOLA Headland Infrastructure şirketinden Dr. Alex Smith'e göre, DNA kanıtları bu resmi doğruluyor. Dr. Smith, "Bu DNA ve kimyasal analiz tekniklerinin varlığı, artık farklı sorular sorabileceğimiz ve toplumların nasıl oluştuğuna, yapılarına ve Roma döneminde nasıl geliştiklerine bakabileceğimiz anlamına geliyor. Bu sadece şehirlerde değil kırsal kesimde de çok daha büyük bir hareketin olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Crick'teki antik genom laboratuvarının başında bulunan Dr. Pontus Skoglund ise, “Antik DNA'nın bugüne kadarki ana etkisi, Taş ve Bronz Çağlarına dair anlayışımızı geliştirmek oldu ancak daha iyi tekniklerle aynı zamanda Roma ve sonraki dönemlere dair anlayışımızı da dönüştürmeye başlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.