Mısır'da 1908'de bulunan ve 100 yıldır ABD'deki Smithsonian Müzesi'nde sergilenen 2 bin yıllık "hamile" mumyanın gizemi çözüldü.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, ABD'deki George Washington Üniversitesi'nden antropolog Francine Margolis, 1908'de bulunan mumyanın doğum sırasında ölmüş olabilecek 14 ila 17 yaşlarında bir ergene ait olduğunu söyledi.

2 bin yıl önce mumyalanırken kendisiyle bağlantılı bir fetüsün sarılıp bacaklarının arasına yerleştirilen mumyanın ikizlere hamile olduğu ve doğum yaparken öldüğü ortaya çıktı.

Ancak bilim insanları, pelvis ölçülerini almak ve ölüm nedenini belirlemek için mumyanın bilgisayarlı tomografi (BT) X-ray taramalarını yaptığında ergenin göğüs boşluğunda, halihazırda bacakların arasına sarılmış fetüse ait olmayan nesneler buldu.

Kalıntıların X-ray taramaları, mumyanın içinde şaşırtıcı bir şekilde ikinci bir fetüs olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, "Anne ikizlere hamileydi. Öte yandan öldüğü sırada, ergenlik çağındaki kızın ya da başka birinin ikizlere hamile olduğunu bilip bilmediği belli değil" dedi.

İkinci fetüsün, mumyalama işleminde yapılan tahnit sürecinde genç kızın vücudunun bu kısmına taşınmış olabileceğinden şüphelenen bilim insanları şu ifadeleri kullandı:

Kızıl gezegen'de kayalıkların içinde sıvı su rezervuarı bulundu Kızıl gezegen'de kayalıkların içinde sıvı su rezervuarı bulundu

"Varlığından haberdar olunmayan bebeğin diğer iç organlarla birlikte mumyalanmış olması mümkün. Mumyalama işlemi sırasında diyafram ve o bölgedeki bağ dokuları çözülerek doğmamış bebeğin göğüs boşluğuna doğru çıkmasına yol açmış olabilir."

Mumyanın Mısır'dan ABD'ye taşınmasının da bebeği içeride hareket ettirmiş olabileceğini de düşünen bilim insanları, "Sonuçlar, bu annenin ikizlere hamile olduğunu ve öldüğü sırada doğum sürecinin ortasında olduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.