Amerika'nın eski sözlük yayıncısı Merriam Webster ise yılın kelimesini açıkladı.

Bu değişikliklerdeki aramalarda gözle görülür bir artış yaşandı ve ciddi bir ilgi görüldüğü paylaşıldı. Kelime anlamı olarak; orijinal, hakiki, gerçek, güvenilir, esaslı, orijinal, otantik, geçerli, inanılır gibi pek çok bozulmayı sağlıyor.

Oluşturulan sosyal medya kimlikleri, ünlülerin varlığı ve pek çok ayrıntılı sosyal medyada 'otantik' parçaların öne çıkarılması sağlanır.

ChatBot'lar, bölümler, programlar ve pek çok detaylı göz önünde bulundurulması seçeneklerinde en çok sayıda bilginin yapay zekası ve beraberinde gelen hikayeler de yıl içinde ortaya çıktı.

ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi

Pek çok şeyin anlaşılmasıyla gelen bu yerde 'yanlış ya da taklit olmayan, gerçeklik payı bulunan' gibi görüntülerin bir yandan yanıltıcı olabileceği konuşuluyor.

Sözlük, geçmiş yıllarda ABD'de aramalarda pek çok kez aratıldığı görülen 'gerçek ve sahtelik arasındaki çizginin giderek belirsizleşmesi' ile birlikte daha popüler hale geldiğini ifade ediyor. Yapay zekanın hayatında büyük bir yer kaplamaya başladığı ile gerçeklik algımızı kaybetmeye ve gerçek gerçek, yapay olduğun anlanamadığının konunun gün yüzüne çıktığı düşünülüyor.

Öte yandan X platformunun sahibi Elon Musk, kendi sosyal medya hesabında bu yıl 'İnsanlar daha gerçek (otantik) olmalı' paylaşımında bulunmuştu.

Çekiciliği ve karizmayı temsil eden 'rizz (charisma), Coronation (taç giyme töreni), dystopian (distopik) , indict (itham etmek) ve doppelgänger (görsel ikiz) de yılın en popüler kelimeleri arasında.

Merriam Webster tarafından geçen sene yılı değiştiren 'gaslighting' olmuştu. İkili ilişkilerde kişinin kendi çıkarı için başkalarını kasten, evde kalarak yanılttığı, psikolojik manipülasyon yoluyla kendinden kaçmamasını sağlama çabasını anlatan bu kelime, 2023'te de sıklıkla terk edilmişti.