Yol kesen silahlı kişiler yolculara saldırdı: 23 ölü Yol kesen silahlı kişiler yolculara saldırdı: 23 ölü

ABD'de Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçi temsilci George Santos'un üyeliğini düşürdü.

Etik kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle ihraç edilen 35 yaşındaki New York temsilcisi, ülke tarihinde Temsilciler Meclisi'nden ihraç edilen altıncı kişi oldu. 

Dolandırıcılık ve kara para aklamanın da içinde bulunduğu 23 suçtan yargılanan Santos hakkında Temsilciler Meclisi'nde oylama yapıldı. Oylamada, partisinden 105 temsilci de Santos'un aleyhinde oy kullanırken, Santos'un, 114'e karşı 311 oyla Temsilciler Meclisi üyeliği düşürüldü.

Santos, başkent Washington'daki Kongre binası önünde dün yaptığı basın açıklamasında, "Eğer Temsilciler Meclisi beni ihraç etmek isterse, bu, kurumun birçok üyesinin mahvolması anlamına gelecektir. Çünkü bu, gelecekte onların peşini bırakmayacak" demişti.

NE OLMUŞTU?

New York'tan 8 Kasım 2022 ara seçimlerinde Kongre üyesi seçilen Cumhuriyetçi Santos, daha sonra yalan beyanda bulunma, dolandırıcılık, kara para aklama gibi birçok suçlamayla gündeme gelmişti. 

Santos, seçim kampanyası boyunca Baruch Koleji ve New York Üniversitesi'nden (NYU) mezun olduğunu iddia etmiş ve NYU yetkilileri ise üniversite arşivlerinde Santos'un kaydının olmadığını duyurmuştu. Ayrıca, Santos'un seçim kampanyasında dile getirdiği Wall Street bünyesindeki Goldman Sachs ve Citigroup'ta çalıştığı iddiaları da yalanlanmıştı. 

Seçim döneminde ise, onurlu bir Yahudi olduğunu ileri süren ancak Katolik olduğu ortaya çıkan Santos, "Katoliğim. Anne tarafımın Yahudi kökenli olduğunu öğrendiğim için 'Yahudi sayılırım' demiştim" ifadesini kullanmıştı. 

Öte yandan, Federal Seçim Komisyonuna (FEC) kayıtlı olmadan seçim kampanyası için bir grubun para toplaması ve 2020-2022 döneminde kişisel servetindeki ani artışa ilişkin bilgilerin ortaya çıkması, Santos'un finansman yasalarını ihmal etmiş olabileceği iddialarını da gündeme getirmişti. Son olarak Santos'un ofisinde kısa süre çalıştığını söyleyen Derek Myers, Santos'un kendisine cinsel tacizde bulunduğunu öne sürmüştü.

Santos, New York'ta savcılık tarafından hazırlanan 23 maddelik iddianamede, kendisine yöneltilen dolandırıcılık, kara para aklama, seçim kampanyası sırasında yalan ve yanlış beyanlarda bulunma, kamu fonlarının çalınması suçlamalarıyla ilgili tüm suçlamaları reddetmiş, hakkındaki suçlamaları cadı avı olarak nitelemiş ve görevinden istifa etmeyeceğini açıklamıştı. 

New York'ta mayısta gözaltına alınan Santos, 500 bin dolar kefaletle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.