İtalya Kültür Bakanlığı, İtalyan bir dalgıcın Sardinya kıyılarında metalik bir şey görmesi üzerine on binlerce Roma bronz sikkesinin keşfedildiğini açıkladı.

Dalgıcın yetkilileri uyarmasının ardından, sanat koruma ekibinden dalgıçlar ve bakanlığın denizaltı arkeoloji departmanı araştırmaya gönderildi. Dördüncü yüzyılın ilk yarısına ait olduğu belirtilen sikkeler, deniz otlarının arasında bulundu.

Şu ana kadar çıkarılan sikkelerin sayısı, şu anda tasnif edildikleri için belirlenmeye devam ediyor. En az 50 bin kadar sikke olduğu tahmin ediliyor. Bulunan antik Roma sikkelerinin, follis olarak adlandırılan ve eski Roma imparatoru Diocletianus'un para reformuyla birlikte MS 294 civarında kullanılmaya başlanan bronz sikkeler olduğu öğrenildi.

Dikkat çekici bir şekilde, tüm sikkelerin istisnai ve nadir bir koruma durumunda olduğu belirtildi. Bakanlığa göre, hasar gören birkaç sikkenin bile hala okunaklı yazıtları var.

Sardinya'nın arkeoloji departmanından bir yetkili olan Luigi La Rocca, buluntuyu son zamanlardaki en önemli sikke keşiflerinden biri olarak niteledi.

Sosyal medya platformu X, Brezilya ofisini kapatıyor Sosyal medya platformu X, Brezilya ofisini kapatıyor

Rocca, bunun, deniz tabanının altında korunan arkeolojik mirasın zenginliğinin ve öneminin bir başka kanıtı olduğunu söyledi.