WhatsApp'tan yeni özellik: Sohbetlerinize özel temalar geliyor WhatsApp'tan yeni özellik: Sohbetlerinize özel temalar geliyor

Moğolistan'ın güneyindeki Gobi Çölü'nde yaklaşık 70 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen yeni bir dinozor türü keşfedildi.

"Jaculinykus yaruui" olarak adlandırılan dinazorun, keşfedildiği konum nedeniyle özellikle dikkat çekici olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, küçük dinozorun modern kuşlarınkine benzer bir pozisyonda dinlendiğini ve böylece kuş evrimi hakkındaki tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı.

Uzmanlar, bunun "alvarezsauridler" olarak bilinen "küçük theropod" dinozor soyundan geldiğini söylüyor. Dinazorun, 90 metre uzunluğunda ve 29,5 kilodan daha hafif olduğu düşünülüyor.

Japonya'daki Hokkaido Üniversitesi Paleobiyoloji Araştırma Grubu'ndan Kohta Kubo, "Yeni alvarezsaurid örneğinin iskelet unsurlarının çoğu orijinal konumlarında duruyor. Kafatası arkaya doğru yönlendirilmiş ve kuyruğu ile arka bacakları üzerinde duruyor. Her iki arka bacak da leğen kemiğinin altına katlanmıştır. Boyun ve kuyruk kavislidir" dedi.

Kubo, "Yeni bir alvarezsauriddeki bu davranış, kuş benzeri uyku davranışının, motorlu uçuştan önce maniraptoran dinozorlara kadar uzandığını vurgulamaktadır. Bu aynı zamanda kuş özelliklerinin kuş ataları arasında geniş bir şekilde dağıldığına dair daha fazla kanıt sunmaktadır" diye ekledi.

Ottawa'daki Kanada Doğa Müzesi'nde paleobiyolog olan Jordan Mallon, dinazorun uyku pozisyonunda bulunan ilk "alvarezsaurid" türü olduğunu belirterek, "Bu, bu uyku tarzının dinozorlar arasında daha önce şüphelendiğimizden daha yaygın olduğunu gösteriyor. Bu, kuşları dinozorlarla ilişkilendiren zaten uzun ve giderek büyüyen kanıt listesine bir yenisini daha ekliyor" dedi.