ABD Başkanı Joe Biden’ın Türkiye’ye F-16 satışına uzun süredir destek verdiğini söyleyen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, Kongre’nin silah satışlarının onaylanmasında önemli bir rolü olduğunu belirtti.

Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek

Sözcü, Başkan Biden’ın bazı Kongre üyelerinin “F-16 satışına yeşil ışık yakmadan önce İsveç’in NATO protokolünün onaylanmasının ne kadar kilit olduğunu düşündüğünü Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmelerde aktardığını” belirtti.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Aralık’ta ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı telefon görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden’ın kendisine İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de kabul edilmesi halinde Türkiye’nin istediği F-16’ları Kongre’den geçireceğini söylediğini belirtmişti.

Erdoğan, “Sayın Biden ile yaptığımız görüşmede kendisinin ‘Siz bunu Meclis’ten çıkarın, aynı şekilde ben de Kongre’den bunu geçiririm’ şeklinde bir ifadesi oldu. Eş zamanlı olarak bunu işletirsek, bunu parlamentodan çok daha rahat bir şekilde bizim de geçirme imkanımız olur’ dendi’’ ifadelerini kullanmıştı.

Başkan Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cuma günkü telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin "İsveç'in en kısa zamanda NATO'ya üye olmasının önemi dahil NATO İttifakı'nın güçlendirilmesini ve Türkiye'nin NATO'da birlikte işlerliğinin güçlendirilmesini" ele aldığı belirtilmişti.

Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, iki liderin Washington'da Temmuz ayında yapılacak NATO Zirvesi'ne kadar yakın temasta kalma konusunda anlaştığı kaydedilmişti.

Açıklamada, Başkan Biden'ın Yunanistan ve Türkiye ilişkilerinde son dönemde atılan yapıcı adımlara desteğini ifade ettiği bilgisi de yer almıştı.