Dünya

ABD'nin 'kıyamet' uçağı: Dakikalar içinde gökyüzünde

ABD askeri filosunda, soğuk savaş döneminden kalma dört ‘Kıyamet günü uçağı’ olarak bilinen 'E-4B Nightwatch' yani 'Gece Nöbeti' uçakları bulunuyor.

ABD Hava Kuvvetleri’nin en özel filolarından biri olan E4-B Nightwatch (Gece Nöbeti) filosu, olası bir felaket durumunda dünya çapında iletişim sağlayacak şekilde tasarlanmış ve bu kapsamda çeşitli yeteneklerle donatılmış bir filo olarak biliniyor. 

Milliyet'in aktardığına göre, adeta uçan bir komuta merkezi olan bu uçaklar, nükleer bir savaş durumunda ABD Başkanı ve üst düzey ABD’li yetkililerin başka bir yere taşınması için geliştirildi.

Sahip olduğu yetenekler bakımından ABD liderlerinin kullandığı Air Force One uçaklarından daha gelişmiş bir seviyede olan ve havada yakıt ikmali yapabilen E-4B uçakları, doğal afetler sonrası yardım çalışmalarının koordine edilmesi için de komuta merkezi olarak görev yapıyor.

Öte yandan, "Ulusal Hava Operasyonları Merkezi" çatısı altında hizmet veren E-4B uçaklarını uçurmak için vardiyalı olarak çalışan ekipler bulunuyor ve böylece olası bir olumsuzluk hali ya da kriz anında uçağın dakikalar içinde gökyüzünde olması amaçlanıyor.

İLK KEZ SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE KULLANILDI

ABD Başkanı, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nın olası acil durumlarda güvenli şekilde görevini devam etmesine olanak tanıyacak şekilde geliştirilen E-4B'ler, ilk kez 1974 yılında ABD ordusuna teslim edildi.

İlk kez Soğuk Savaş döneminde kullanılmaya başlanan E-4B uçakları, 1970 ve 1980’li yıllarda teslim edilmeye başladığında olası bir nükleer savaş sırasında ABD hükümetinin işlevini yitirmemesi için güvenli bir yer olacak şekilde tasarlandı.

KULLANDIĞI BİLİNEN SON BAŞKAN REAGAN

ABD Hava Kuvvetleri'nin envanterinde, her yıl 50’den fazla yurt dışı görevine giden 4 adet E-4B uçağı bulunuyor. Bu uçakların barış zamanında yerine getirdiği görevler arasında Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nın yurt dışı gezilerine eşlik etmek de bulunuyor. 

ABD başkanlarının bu uçaklarla uçması ise giderek daha nadir hale gelirken, uçağı kullandığı doğrulanan son başkanın 1981-1989 yılları arasında 40'ıncı ABD Başkanı olarak görev yapan Ronald Wilson Reagan olduğu biliniyor.

KONUMLARI GİZLİ TUTULUYOR

Komuta ekibi ve beraberindeki personel dahil 112 kişi konaklayabileceği uçağın mürettebatı, 15 farklı alanda uzmanlaşmış olan askeri personellerden oluşuyor. 

Başkan, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'na olası acil durumlarda hizmet etmek için en az bir tanesi sürekli olarak hazır tutulan uçakların konumları Nebraska eyaletinde kalıcı olarak konuşlanan E-4B dışında gizli tutuluyor.

Nebraska’da bulunan uçağın, daha önce yaşanan bir kasırga sebebiyle ağır hasar görmesi sebebiyle kalıcı olarak orada konuşlandığı biliniyor.

E-4B uçakları, bir komuta kontrol odası, konferans odası, brifing odası, operasyon ekibi çalışma odası, iletişim merkezi ve mürettebat dinlenme odası gibi 6 farklı bölmeye ayrılıyor.