Dünya

ABD'ye meydan okudu: Operasyonlar durmayacak

ABD yönetimi, Husilerin Kızıldeniz'de uluslararası gemilere yönelik artan saldırılarına karşı çok uluslu bir misyon kurulduğunu açıkladı. Husilerden karşı açıklama geldi: “Amerika tüm dünyayı harekete geçirmeyi başarsa bile, askeri operasyonlarımız durmayacaktır.”

Husilerin Siyasi Büro Üyesi El Bukhaiti, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Amerika tüm dünyayı harekete geçirmeyi başarsa bile, Gazze'deki soykırım suçları durmadıkça ve kuşatma altındaki nüfusa gıda, ilaç ve yakıt girmesine izin vermedikçe, bize neye mal olursa olsun, askeri operasyonlarımız durmayacaktır. Savaşımız ahlakidir ve yeryüzündeki mazlumları savunma sorumluluğunu terk etmeyeceğiz” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı, Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik artan saldırılar nedeniyle birçok ülkede bulunanlarla ortak görev gücü oluşturulacağını duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Refah Muhafızları Operasyonu, tüm ülkeler için seyrüsefer özgürlüğünü sağlamak ve bölgesel güvenlik ve refahı güçlendirmek amacıyla, güney Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki güvenlik sorunlarını ortaklaşa ele almak üzere Birleşik Krallık, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya'yı içeren çok sayıda ülkeyi bir araya getiriyor” denilmişti.

HUSİLER, KIZILDENİZ'DE İSRAİL GEMİLERİNİ HEDEF ALIYOR

Yemen'deki İran destekli Husiler, 12 Aralık'ta uyarılara cevap verdi ve İsrail'e giden bir Norveç petrol gemisini hedef aldıklarını duyurmuştu. İngiltere Denizcilik Ajansı, Kızıldeniz'de hedeflenen bir gemi ve ekibinin güvende olduğunu açıklamıştı.

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 19 Kasım'da X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Ardından Husiler, Babu'l Mendeb Boğazı'nda "Unity Explorer" ve "Number Nine" adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı düzenlemişti.

İsrailli denizcilik şirketi ZIM, 29 Kasım'da yaptığı açıklamada, Umman Denizi ve Kızıldeniz'deki güvenlik durumunu gerekçe göstererek gemilerinin Mısır'daki Süveyş Kanalı'nı kullanmayacağını belirtmişti.

CENTCOM, 4 Aralık'ta X sosyal medya platformundan, Kızıldeniz'in güneyindeki uluslararası kara sularda 3 ticari gemiye 4 saldırı düzenlendiğini açıklamıştı.

Kızıldeniz'in güneyinde ABD Donanmasına bağlı "USS Carney" destroyerinin ticari gemilerin yardım çağrısına yanıt verdiği aktarılan açıklamada, destroyerin gemilere yardım ederken kendisine doğru ilerleyen 3 İHA'yı düşürdüğü ifade edilmişti.