Dünya

Açıklamaları tartışma yaratmıştı: Parti lideri istifa etti

Belçika'daki Vooruit Partisi'nin lideri Conner Rousseau, Roman toplumu hakkındaki hakaret ve ayrımcılık içeren sözlerinin ardından istifa etti.

Belçika'daki Vooruit Partisi Genel Başkanı Conner Rousseau, Roman toplumu hakkındaki hakaret ve ayrımcılık içeren sözlerinin ülkede eleştirilmesinin ardından istifa ettiğini açıkladı.

BBC'nin aktardığına göre, Rousseau, 1 Eylül gecesi memleketi Sint-Niklaas'ta polislerin bulunduğu bir barda, kentteki Roman topluluğunu hedef alarak, "esmer pislikler" ifadesini kullanmış ve "Bu Çingeneler her gün şilteleri veya çaydanlıkları ile burada duruyorlar. Gidin onlara vurun. Bu adamlara hiçbir şey yapamıyorsunuz" demişti. 

ROMAN HAKLARI ÖRGÜTÜ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Sözlerinin medyaya yansımasının ardından Belçika’da Romanlar’ın çıkarlarını savunan Kham adlı örgüt, Rousseau hakkında suç duyurusunda bulundu. Doğu Flaman Savcılığı, medyaya yansıyan ırkçı açıklamaları nedeniyle Rousseau hakkında soruşturma başlattı.

Hakim tarafından, Rousseau'nun "kelimelerin ve dil kullanımının etkisi konusunda terapi görmesine" karar verilirken, ayrıca Rousseau’ya, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Belçikalı Yahudiler, Romanlar ve Sintiler için toplama kampı olarak kullanılan Dossin Kışlası'nı ziyaret etme zorunluluğu getirildi.

ÖZÜR DİLEDİ

Adli makamların, bu sürecin olumlu sonuçlanması halinde davanın düşürüleceğini bildirmesi üzerine, sözlerini "sarhoş zırvalaması" olarak değerlendiren Rousseau, özür diledi. 

Mahallesinde Romanların uzun süredir yarattığı rahatsızlığa duyduğu tepkiyi "gerçekten yanlış bir şekilde" ifade ettiğini söyleyen Rousseau, "Hatamı kabul ediyorum ve tedbirleri dikkatle uygulayacağım" dedi.

SİYASETÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Roman toplumuyla arabuluculuğa devam edeceğini söyleyen Rousseau, hem kendi partisinden hem diğer siyasi rakiplerinden tepki almaya devam etti.

Sosyalist Parti’nin bazı yöneticileri ve gençlik örgütü, "ırkçı ifadelerin, sosyalist ilkelerle bağdaşmadığını" belirtirken, Valon bölgesi Sosyalist Partisi, Rousseau’nun sözlerini, "iğrenç ve kabul edilemez" olarak nitelendirdi. 

Flaman Yeşil Sol Parti (Groen) lideri Nadia Naji ise, "müttefikimiz" dediği Rousseau’nun sözlerinin kendisine sarstığını söylerken, Yeni Flaman İttifakı (N-VA), Rousseau'nun sözlerinin "sarhoş sözleri olarak hafife alınamayacağını" dile getirdi.

Faşist Flaman Çıkarı Partisi (Vlaams Belang) Genel Başkanı Tom Van Grieken de ırkçı açıklamaların kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Ben ifade özgürlüğünden yanayım ama ten rengine dayalı şiddeti savunmak eşiği aşıyor" dedi.

PARTİ YÖNETİMİNDEN 'DEVAM ET' TALEBİ

Cuma günü olağanüstü toplanan Parti yönetimi, yoğun eleştirilere rağmen Conner Rousseau’nun genel başkanlık görevine devam etmesi gerektiğini savunurken, Rousseau cuma akşamı bir basın toplantısı düzenleyerek, "derhal görevden ayrılma kararı aldığını" açıkladı. 

Genel seçimlere 7 ay kala istifa eden Rousseau yaptığı açıklamada, "Siyasete inanan gençlerin hala olduğunu göstermek için siyasete girmek istedim. Fakat özel hayatıma yönelik yapılan cadı avı ve utandığım ciddi bir hatanın ardından durum değişti. Bu konu artık Vooruit'in ne için savaştığıyla ilgili değil, daha çok benimle ilgili. Artık Artık mesele insanların cüzdanları ve aşırı sağla mücadele değil. Bu benim için çok fazla. Şahsım zorlukların önüne geçmemeli. Bu yüzden mücadelenin bensiz devam etmesine karar verdim" şeklinde konuştu.