Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Eti Maden Genel Müdürlüğünde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın da katılımıyla düzenlenen 5'inci Türk-Alman Enerji Forumu'nda konuştu.

İklim korumayla ilgili görevlerinin olduğunu vurgulayan Habeck, Türkiye'nin 2053'te ve Almanya'nın 2045'te iklim-nötr olmak istediğini dile getirdi.

"Türkiye'de veya Almanya'da, Avrupa'da ürettiğimiz enerjilerle bağımsızlığı da üretiyoruz" diyen Habeck, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye güneş panelleri üretiyor. Biz de Almanya'da üretiyoruz. Belki her iki üretim buluşabilir. Kaynaklarını birleştirebilir. Deneyimlerini paylaşabilir ve yeni bir güç oluşabilir. Almanya'da 20-30 yıldır bizim amacımız yenilenebilir enerjiyi öne getirmektir."

Habeck, bu yıl Almanya'da bir yıl içinde 10-11 veya 12 solar tesis inşa edeceklerini belirterek, bunun çok büyük bir pazar olduğunu söyledi. Ayrıca Almanya'nın rüzgar enerjisi konusunda da çok büyük bir uzmanlığının olduğunu belirten Habeck, Türkiye bunu da arzu ederse bu uzmanlığı birlikte kullanabileceklerini söyledi.

Petrol fiyatlarında gerilim yükselişi Petrol fiyatlarında gerilim yükselişi

Konuşmaların ardından ortak bildiri imzalandı. Habeck, bildirinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar ile ortak açıklamalarda bulundu.

Mevkidaşı Bayraktar ile yalnızca kurumlar arası iyi bir iş birliğini ele almadıklarını kaydeden Habeck, ayrıca özel sektör temsilcileri ve kurumların da bu konuda çok yoğun görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Bu iyi ilişkilerin özel sektör ve iş piyasası arasında önemli iş birliği fırsatlarını da beraberinde getirdiğini ifade eden Habeck, "Tabii ki Avrupa Birliğiyle yakınlaşma, uyum süreci son dönemde yavaştı, yetersizdi. Türkiye'nin jeopolitik önemi ve komşularına baktığımızda, bu iş birliğinin daha da yoğun olması kaçınılmaz" dedi.
 

Kaynak: AA