Yonhap ajansının haberine göre, ABD’nin uçak gemisi USS Theodore Roosevelt, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki işbirliğinin güçlenmesine yanıt olarak Busan Limanına geldi.

Haberde, “Donanma’nın yaptığı açıklamaya göre, USS Theodore Roosevelt (CVN-71), Kuzey Kore’nin Rusya ile askeri işbirliğini derinleştirmesi nedeniyle Kuzey Kore’den gittikçe artan tehditlere karşı güç gösterisinin bir parçası olarak cumartesi günü ülkenin güneydoğusundaki Busan kentinin limanına geldi” dendi.

ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi

Uçak gemisine ABD’nin Halsey ve Daniel Inouye muhriplerinin eşlik ettiğine dikkat çekilen haberde, Amerikan savaş gemisinin aynı zamanda haziran sonlarında ABD, Japonya ve Güney Kore’nin katılımı ile planlanan tatbikata da katılacağı belirtildi.

Tüm bu gelişmelerin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kuzey Kore’ye düzenlediği resmî ziyaretinin ardından Pyongyang ile Moskova arasındaki işbirliğinin daha da güçleneceğine ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda meydana geldiği gözlemleniyor.

Rusya lider Putin, 18-19 Haziran’da Kuzey Kore’ye resmi ziyarette bulunmuştu. Moskova ve Pyongyang, Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki görüşmenin ardından iki ülkeden delegasyonların katılımıyla başta Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması olmak üzere bir dizi anlaşmaya imza atmıştı. Putin, görüşmelerin ardından Kuzey Kore ile askerî ve teknik işbirliğini dışlamadığını açıklamıştı.

Editör: Ömer Faruk Altın