Ekonomi

Anadolu'ya dikkat çekti: Kaç ton altın rezervi var?

Madencilik sektörü özellikle altın üretiminin artırılması amacıyla harekete geçti.

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu, Türkiye'nin yer altında 285 dolar milyar dolar değerinde 4 bin 500 ton potansiyel altın rezervi bulunduğunu açıkladı.

Ali Emiroğlu yaptığı açıklamada, "Türkiye'de şu anda tespit edilmiş, üretilebilir bin 500 ton altın rezervimiz var. Bunun dışında 4 bin 500 ton da yeraltında keşfedilmeyi bekleyen potansiyel altın rezervine sahibiz. 4 bin 500 ton altının bugünkü piyasa değeri, yaklaşık 285 milyar dolar. Bu değeri üretime dönüştürebilmemiz için önce arayıp bulmamız gerek. Bu arama faaliyetleri içinse yaklaşık 13-18 milyar dolarlık bir risk sermayesine ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bir fay coğrafyasında olduğunu dile getiren Emiroğlu, "İsviçre'den Hindistan'a uzanan ve özellikle altın, gümüş, bakır, çinko, kobalt, nikel bakımından zengin olan Tetis Metalojonik Kuşağı'nın tam ortasında bulunuyoruz. İşte bundan dolayı Türkiye coğrafyasının birçok bölgesinde altın var. Doğanın ülkemize bahşettiği bu zenginliği mutlaka değerlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.

"YÜZDE 100 YERLİ SERMAYELİ 4 ŞİRKET BULUNUYOR"

Şu anda Türkiye'de  fiili olarak altın üretimi yapan 8 şirket bulunduğunu söyleyen Emiroğlu, altın üretiminin yarısının yüzde 100 yerli sermayeli 4 şirket tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Geriye kalan diğer 4 şirketin 2'sinde de yerli-yabancı ortaklığı yer aldığını dile getirdi.

Türkiye'de altın üretimine 2001'de başlandığını belirten Emiroğlu,  "2022 yılı itibarıyla toplam 452 ton altın üretildi. 2023'te yaklaşık 38 tonluk altın üretimi bekleniyor. Sektörün iki hedefi var; biri 15 milyar dolarlık ihracat, ikincisi de yıllık 100 ton altın üretimi hedefine ulaşmak. Ülkemizin bunu gerçekleştirecek potansiyeli var" dedi.

"BU İSTİHDAMI EN AZ ÜÇE KATLARIZ"

Maden ihracatının geçtiğimiz sene 6,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Emiroğlu, "Bu yıl maalesef biraz azalacak. Diğer yandan, madencilik sektörü olarak 180 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Madencilik sektörünün istatistiki açıdan çarpanı 4'tür. Yani, madencilik sektöründe çalışan bir kişi, diğer sektörlerde dört kişiye iş imkânı açıyor. 15 milyar dolar ihracat, altında da 100 ton üretim hedefimizi gerçekleştirirsek bu istihdamı en az üçe katlarız. Bunun için de izin bekleyen projelerin hızla hayata geçirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.