Bilim ve Teknoloji

Android kullanıcıları dikkat: Google güncelleme yayınlandı!

Google, Android 14 yüklü Pixel akıllı telefonlarına yeni özellikler ekleyen ve mevcut güvenlik sorunlarını düzelten yeni güncellemeyi piyasaya sürdü.

Google, Aralık 2023 güvenlik yaması ile birlikte Android işletim sistemi için kararlı QPR1 güncellemesini ve Pixel cihazları için kapsamlı bir özellik güncellemesini duyurdu. Yeni sürüm Pixel 5a, 6, 6 Pro, 6a, 7, 7 Pro, 7a, Pixel Tablet, Pixel Fold, 8 ve 8 Pro cihazları için kullanılabilir.

İlk değişiklik, Pixel Fold ve Tablet kullanıcıları için sunulan "deneysel" bir özellikle geldi. Artık bu cihazlarda, uygulamaları belirli bir en-boy oranına zorlamak mümkün. Ayarlardan erişilebilen bu özellik, kullanıcılara tam ekran, yarı ekran veya 16:9 (tabletlerde) seçenekleri sunuyor.

Güç Yönetimi bölümünde yer alan "Telefon Hakkında > Pil Bilgisi" kısmına eklenen Üretim Verileri ve Döngü Sayısı bilgileri sayesinde kullanıcılar, akıllı telefonun bataryaları hakkında daha fazla bilgiye ulaşabiliyorlar.

Hızlı Ayarlar bölümünde, Android 14 QPR1'in seçili ve seçilmemiş Kilitleri daha iyi vurguladığı ve Pixel Tablet kullanıcılarına parmak izi tanınmadığında daha belirgin bir uyarı sunduğu belirtildi.

Güvenlik açısından ise Android 14 Aralık güvenlik yamasında 33 adet 2023-12-01 ve 61 adet 2023-12-05 tarihli güvenlik sorunu çözülmüş durumda. Google, bu güncellemeleri önce fabrika görüntüleriyle sunarken, ardından bir saat sonra OTA (Over-The-Air) güncellemelerini kullanıcılara ulaştırdı.

Pixel kullanıcıları, cihazlarını güncel tutmak ve yeni özelliklerden faydalanmak için Ayarlar menüsünden güncelleme kontrolünü gerçekleştirebilirler.