Antarktika'dan koparak, Kuzeydeki Weddell Denizi'ne oturan "A23a" isimli buz dağının 35 yıl sonra hareket etmeye başladığı tespit edildi.

ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi

A23a isimli buz dağı, 1986 yılında Antarktika kıtasından koparak Antarktika'nın en kuzeyindeki Weddll Denizi'inde karaya oturmuştu. 

Bir buz adasına dönüşten dev buz kütlesi, İstanbul'un yüzölçümü, yani yaklaşık 5 bin 500 kilometre kare civarındaydı. 

Geçtiğimiz yıllarda buz parçasından hareket sinyalleri alan bilim insanları, son verilere göre A23a'nın Antarktika'nın dışına doğru yeniden harekete başladığı tespit etti.

Aradan geçen 35 yıllık sürede A23a'nın kütlesinde azalma meydana geldiğini düşünen bilim insanları, devasa buz parçasının hafifleyerek bu sayede suyun yüzeyinde hareket edebildiğini ileri sürdü.

Ayda 25 kilometre hızla Atlantik Okyanusu'nın güneyine doğru sürüklenen A23a'nın hareketi beraberinde bir dizi tehlikeyi de beraberinde getirdi.

FOKLAR VE PENGUENLER TEHLİKEDE

A23a'nın hareketinin Güney Georgia ve Güney Sandwich adalarındaki milyonlarca fok balığı ve penguen başta olmak üzere birçok canlı için tehlike oluşturduğunu belirten bilim insanları, A23a sürüklenişi sırasında bu adalara takılırsa üremek için bölgeye giden hayvanların rotasının karışabiliceğinden endişe duyuyor.