Bilim ve Teknoloji

Apollo 13'ün kurtarıcısı astronot hayatını kaybetti

Patlama yaşanan Apollo 13 mürettebatını kurtaran astronot Thomas Kenneth Mattinlgy, yaşamını yitirdi.

Astronot Thomas Kenneth Mattinlgy, hayatını kaybetti.

Apollo 13 mürettabatının Ay misyonu sırasında meydana gelen patlamanın ardından güvenli bir şekilde Dünya'ya dönmesine yardım etmesiyle hatırlanan Apollo astronotu Thomas Kenneth Mattingly, 87 yaşında hayata gözlerini yumdu.

NASA yöneticisi Bill Nelson yaptığı açıklamada Mattingly'yi "ABD'nin kahramanlarından biri" olarak nitelendirirken "Mattingly, Apollo programının başarısının anahtarıydı ve onun parlak kişiliği tarih boyunca hatırlanmasını sağlayacaktır" dedi.

NE OLMUŞTU?

Apollo 13, 11 Nisan 1970 tarihinde Apollo programının yedinci mürettebatlı uzay uçuşu olarak başladı. Apollo 13 görevi, yaklaşık 56 saatlik uçuşun ardından, 13 Nisan 1970 tarihinde Apollo komuta modülünde (CM) bir oksijen tankının patlaması nedeniyle büyük bir sorunla karşılaştı. Patlama sonucu oksijen kaynakları ve güç sistemleri ciddi şekilde etkilenmişti. Patlamaya yol açan nedenler arasında bir elektrik arızası ve oksijen tankının iç yüzeyinin hasar görmesi yer alıyordu.

Apollo 13 mürettebatı ve NASA mühendisleri acil bir şekilde olayı çözmek için çalışmaya başladı. Mürettebatın yaşamsal bulgularını sürdürebilmek ve geri dönebilmek için bir dizi zorlu karar alındı. Bunlar arasında uçuş modülünü terk edip sadece komuta modülü ile geri dönme ve bu sırada dünya ile iletişimi sürdürebilmek için yörüngede yakıt kullanma gibi önemli kararlar vardı.

Sonunda, bu olağanüstü çaba ve iş birliği sonucunda Apollo 13, 17 Nisan 1970 tarihinde güvenli bir şekilde Dünya'ya geri döndü ve Pasifik Okyanusu'na iniş yaptı.