Bilim insanları, özellikle kutuplarda ve Sibirya’da yaklaşık 650 bin yıldır donmuş halde olan Faktör X virüsünün küresel ısınmayla birlikte tüm insanlığı tehdit ettiğini açıkladı.

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda, Faktör X virüsünün yaklaşık 650 bin yıldır Dünya'nın donmuş tabakasında gizlenip, küresel ısınmayla birlikte ortaya çıktığını tespit etti. Küresel ısınmanın devam etmesi halinde yüz binlerce yıldır uykuda olan bir dizi ölümcül hastalığın geri geleceği konusunda endişe duyan bilim insanları, bunun aynı zamanda çiçek hastalığı veya bir zamanlar atalarımızı kasıp kavuran patojenler gibi soyu tükenmiş hastalıkların salınmasını da tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Yol kesen silahlı kişiler yolculara saldırdı: 23 ölü Yol kesen silahlı kişiler yolculara saldırdı: 23 ölü

Bu duruma sebep olan şeyin ise, donmuş toprağın (permafrost) çok sayıda uyku halindeki mikrobiyal türe ev sahipliği yapması olduğunu belirten bilim insanları, buzulların erimesinin sadece oradaki virüsleri de açığa çıkarmakla kalmayıp, sivrisinek ve kene gibi böceklerin daha kuzeye göç etmeye devam ederek, bu eski virüslerle temasa geçeceğini aktardı. Böylece eski virüsle buluşan bu hayvanların insanlığı daha büyük bir tehdide sürükleyeceğine dikkat çeken araştırmacılar bunun en kötü senaryo olduğunu dile getirdi.

Bir diğer kötü senaryonun da buzullarda bulunan civa, nükleer atık ve bombalardan kalan ağır metaller olduğunu vurgulayan bilim insanları, bunların hepsinin, donmuş toprakta kilitli olan ve permafrost çözüldükçe karbondioksit olarak açığa çıkacak olan bin 700 milyar ton karbon havayoluyla tüm insanlığı tehdit edeceğini söyledi.