Bilim ve Teknoloji

Ay'ın yüzeyinde oluşmuştu: Sebebi belli oldu

Ay’a geçen yıl çarparak Ay yüzeyinde iki kraterin oluşmasına neden olan cismin gizemi aydınlatıldı.

Ay’a geçen yıl çarpan cismin ne olduğu ve yarattığı çift krater oluşumu incelendi. Arizona Üniversitesi’nden uzmanlar, cismin 2014 Chang’e 5-T1 misyonundan atılan Long March 3C roket gövdesi olduğunu ve nedeninin ise Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından açıklanmayan ek bir yük olduğunu düşünüyor.

Ay’da oluşan çift kraterin sebebi ilk kez gözlemlendi. Uzay mühendisi Tanner Campbell, “Chang’e 5 T1 durumunda, çarpmanın neredeyse düşey olduğunu biliyoruz ve bu kadar eşit boyutta iki krater elde etmek için, birbirinden uzak olan iki yaklaşık eşit kütleye ihtiyacınız var,” diyor.

Gökbilimciler WE0913A adı verilen cismi Mart 2015’te Catalina Gökyüzü Araştırması’nda keşfedilmiş ve geçen yıl Ay yüzeyiyle son buluşmasına kadar takip etmişlerdi. Bu cismin bir SpaceX roketi olduğu düşünülse de şüpheler daha sonra 2014 Çin misyonuna yoğunlaştı.

Son çalışmada, bilinmeyen nesnenin hareketi ve yansıttığı ışıktaki değişiklikler incelenerek tam olarak ne olduğu anlaşılmaya çalışıldı. Cismin uzayda bir uçtan diğerine dönerek devrilmesi, roketin bir tarafındaki motorlara karşı dengeleyici bir kütleye işaret ediyor ve aynı zamanda çift kraterin oluşumunu da açıklıyor.

AY’DA OLUŞAN ÇİFTE KRATER ÇİN UZAY ARACININ BİR PARÇASI OLABİLİR

Çin Ulusal Uzay İdaresi ekstra yükün ne olduğunu açıklamıyor ve roketin kendilerine ait olmadığını iddia ediyor. Campbell, “Açıkçası, ne olabileceğine dair hiçbir fikrimiz yok. Belki ek destek yapısı, ek enstrümantasyon veya başka bir şey olabilir,” diyor ve ekliyor: “Büyük olasılıkla asla bilemeyeceğiz.”

Uzay aracı parçalarının boşluğa atılması veya bu roketlerin Ay’a çarpması bir durum değil. Ancak bu son olay uzay çöplerinin artan bir sorun haline geldiğini hatırlatıyor. Yörüngedeki uydulara ve Uluslararası Uzay İstasyonuna ciddi zarar verme potansiyeli mevcut ve atmosferdeki birçok yıkım yanmadan önce dünyaya ulaşma imkanı bulabiliyor.