Gündem

AYM kararı tekrarladı: Can Atalay'a ihlal...

Anayasa Mahkemesi, cezaevindeki milletvekili Can Atalay’ın, hakkındaki ihlal kararının uygulanmaması nedeniyle yaptığı ikinci başvuruda da ihlal kararı verdi.

Can Atalay davası yargıda tartışmalara yol açmıştı.

Atalay Gezi davası kapsamında 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Nisan 2022’den bu yana cezaevinde bulunan Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Hatay'dan Türkiye İşçi Partisi milletvekili seçildi.

İKİNCİ KEZ AYM'YE BAŞVURDULAR

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın avukatları, AYM’nin Atalay hakkındaki ihlal kararının uygulanmaması gerekçesiyle ikinci kez AYM’ye başvurdu. AYM de 13 Aralık’ta Can Atalay’ın başvurusunu görüştü.

BAŞVURU GENEL KURUL'A SEVK EDİLDİ

AYM Birinci Bölüm Can Atalay’ın başvurusunu AYM İç Tüzüğü’nün 28’inci maddesi uyarınca oybirliği ile Genel Kurul’a sevk etti. Bugün ise yüksek mahkeme kararı görüşmek üzere toplandı.

AYM HAK İHLALİ VERMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi, cezaevindeki milletvekili Can Atalay’ın, hakkındaki ihlal kararının uygulanmaması nedeniyle yaptığı ikinci başvuruda da ihlal kararı verdi.

Mahkemeden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının 3 karşıoy ve oyçokluğu ile ihlal edildiğine karar verilmiştir."

DAVA SÜRECİ

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı Davası’nda hakkında 18 yıl hapis cezası kararı verilen Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel hak ihlali başvurusunu 25 Ekim’de görüşmüştü.

Can Atalay’ın 'Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ile 'Kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine oy çokluğu ile karar verilmişti.

YARGI HESABINA YOL AÇTI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, yerel Yargıtay’a gönderilmiş; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı detayı 3. Ceza Dairesi tarafından değerlendirilmesi gereken yönde mütalaa verdi.

Daire ise Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymamasına hükmedip Atalay hakkında ihlal kararı veren Yüksek Mahkeme Üyeleri hakkında suç duyurusunda karar verilmesine karar verildi.