Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, partisinin grup toplantısı öncesi, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçilerin yer almasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ne zaman başlayacağına ilişkin bilgi veren Bakan Işıkhan, "Aralık ayının ilk haftasında işçi ve işveren temsilcilerini davet edeceğiz. Komisyon çalışmalarımızı bu şekilde başlatmış olacağız. Süreç ilerlesin bakalım. Her zaman söylediğimiz gibi, Cumhurbaşkanımızın dediği gibi çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme ilkesi bizim için en temel ilke olacak" dedi.

Türk-İş Konfederasyonu’nun komisyonda asgari ücretle çalışan işçilere de yer vereceğini açıklaması hakkında da konuşan Işıkhan, "Tabii ki her tarafı dinleyeceğiz. Sosyal diyalog bizim en önemli iletişim aracımız. Sosyal diyalog mekanizmasıyla bu şekilde harekete geçeceğiz inşallah. Katkı getireceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bakanlık: Kira bedelinin altın cinsinden belirlenmesi mevzuata aykırı Bakanlık: Kira bedelinin altın cinsinden belirlenmesi mevzuata aykırı

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.