Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçe görüşmelerinde konuştu.

Bakan Koca, dün akşam saatlerinde Gazze'deki son duruma ilişkin İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel ile görüştüğünü açıkladı.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Dün akşam saatlerinde İsrail Sağlık Bakanı ile görüştüm. Sağlık Bakanı ve bir hekim olarak şiddetin hiçbir türünün kabul edilemez olduğunu açıkça ifade ettim."

"Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Ekim 2023 itibarıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçütlere uygunluğunu onayladığı Ulusal İlaç Otoriteleri arasındaki yerini aldı. Bu gelişme ile ülkemizde üretilen aşıların, Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı ürün listelerine girebilmesinin önü açılmıştır."

"Vatandaşlarımız tarafından kullanılan ilaçların kutu bazında yüzde 90’ını, değer bazında ise yaklaşık yüzde 57’sini ülkemizde üretiyoruz."

"Mevcut kısıtlara rağmen ülkemizde üretilen ilaçlar ABD ve Avrupa Birliği dâhil olmak üzere 185 ülkeye ihraç edilmektedir. Yaklaşık 2 milyar avro’luk ilaç ihracatımız var."

"TİTCK’nın Uluslararası İlaç Denetim Birliğine üye olması ile birlikte ülkemizde ilaç üretimi yapan tesisler uluslararası alanda da tescillenmiştir. Bu üyelik ile ilaç ihracatımızın artması ve ülkemizde üretilen ilaçların dünya pazarına açılmasının önündeki teknik engellerin ortadan kaldırılmasında oldukça önemli bir adım atılmıştır."

"Sağlık çalışanlarımız üzerinde baskı oluşturan şiddet endişesi ve şiddet olaylarına karşı aldığımız yasal tedbirlerin yanında yeni tedbirler alıyoruz. “Sağlıkta Şiddete Karşı Eylem Planı” hazırladık. Şiddet, tüm insani ilişkileri, bağları, insandan insana köprüleri yok eder. Şiddet; yasa, önlem, yaygın sağduyu ve erdemle aşılır. Sağlıkta şiddeti, bunların tümünü kullanarak aşmaya çalışıyoruz."

MİT o kişinin Türkiye'ye getirilmesini sağladı MİT o kişinin Türkiye'ye getirilmesini sağladı

"Şiddet riski karşısında önceden önlem almak üzere Gri Kod uygulamasını pilot olarak başlattık. Gri Kod Acil Çağrı Mobil Uygulaması pilot uygulamada devreye alındı."

"Çalışanlarımızın en uygun ortamlarda hizmet sunabilmeleri için alt yapı yatırımlarımıza çok hızlı bir şekilde devam ediyoruz."

"Sağlık çalışanlarımızın koşullarını iyileştirmek, özlük haklarını düzenlemek, yaşadıkları sorunları çözmek için toplamına Beyaz Reform dediğimiz önemli değişimlere gittik. ’Beyaz Reform’la atılan adımlar sağlık sisteminde önemli iyileşmelere yol açacak adımlardır."

"32 bin ilave tıbbi sekreter istihdamı ile hekimlerin hastalarına daha fazla ve daha nitelikli zaman ayırmalarını sağladık."

Kaynak: İHA