Ekonomi

Bakan Şimşek’ten enflasyon mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Enflasyonu önümüzdeki yıl sonunda yüzde 36'ya, 2026'da tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, enflasyondaki ivme kaybının çok net şekilde ortada olduğunu ve 2024 yılı hedefleriyle uyumlu bir patikaya doğru evrildiğini söyledi. 

Şimşek, "Nitekim, 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerine bakarsanız son 2 ayda 5 puan gerilemiş ve hedeflerimize yakınsamıştır. Muhtemelen önümüzdeki aylarda rezerv birikiminin güçlenmesiyle birlikte KKM’den (Kur Korumali Mevduat) çıkışı hızlandıracağız" diyerek şöyle devam etti:

"Son 20 yılda yaşanan depremler nedeniyle oluşan hasarların giderilmesi için yaptığımız harcamalar, o bağlamda topladığımız vergilerin 1,6 katıdır. Bütçe açığında Türkiye bu sene de deprem hariç Maastricht kriterlerini tutturacaktır."

Enflasyonla mücadele nedeniyle sıkılaşan finansal koşulların gevşemeye başladığını, özellikle de 2024'ün ikinci yarısından sonra küresel faiz indirimlerinin başlamasının beklendiğini vurgulayan Şimşek, enflasyonu 2024 sonunda yüzde 36'ya, 2026'da ise tek haneli seviyelere düşürmeyi hedeflediklerini belirtti.

Şimşek, "Bu, bizim programımız açısından da olumludur. Çünkü 2024 yılında gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımları muhtemelen daha olumlu olacaktır. Ayrıca salgın sonrası hızla artan emtia fiyatları da yılbaşından bu yana zayıflamaktadır. Böylesine küresel bir konjonktürde büyük ve daha güçlü Türkiye'yi hep birlikte inşa etmek, milletimizin refahını artırmak için çalışıyoruz ve ortaya bir program koyduk" şeklinde konuştu.