Politika

Bakan Tunç'tan AYM açıklaması: Yargılama usulü değişebilir

Geçtiğimiz günlerde Yargıtay, tutuklu TİP Milletvekili Atalay için hak ihlali kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması gündeme oturmuştu. Tartışmalar sürerken Adalet Bakanı Tunç, "Anayasa Mahkemesi’nin yargılama usulleri ile ilgili kanunda değişiklik yapılabilir" açıklamasında bulundu.

Yargıtay'ın, TİP milletvekili Can Atalay için hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla birlikte gündeme hem Yargıtay'ın hem de AYM'nin yapısına dair tartışmalar gündeme oturdu.

"USULLERİ DEĞİŞEBİLİR"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tartışmalara yanıt verirken "AYM’nin yargılama usulleri değişebilir" açıklamasında bulundu.

Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında hem kanundan hem de Anayasa'dan kaynaklanan belirsizlikten ötürü bir kriz yaşandığını belirten Bakan Tunç, “Süratle bu belirsizlikleri gidermemiz lazım. Anayasa Mahkemesi’nin yargılama usulleri ile ilgili kanunda değişiklik yapılabilir” vurgusu yaptı.

"DENETİM MEKANİZMASI YOK"

Milliyet yazarı Abdullah Karakuş'a konuşan Tunç, Anayasa Mahkemesi’nin kendi yaptığı iç tüzükle yargılama yaptığını belirterek “İç tüzükte istediği gibi değişiklik de yapıyor. Dolayısıyla bir denetim mekanizması da yok. Anayasa Mahkemesi’nin yaptığı iç tüzüğe birisi iptal davası açamıyor. TBMM iç tüzüğü ile ilgili iptal davası açılabiliyor. Sadece iç tüzüğünü mahkeme kendisi değiştirebilir. Hukuk devletinde bu olabilir mi?” dedi.

YENİ ANAYASA İHTİYACI

Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ve yapılmazsa başka krizler de çıkabileceğini savunan Bakan Tunç, “Yamalı bohça anayasa sorun çıkarmaya devam eder. 1982 model bir kamyona 2010 model tırın dorsesini taktık. Hadi çek kamyon dedik. Olmuyor ki. O gidemiyor” dedi.