Ticaret Bakanlığı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında yönetmelikteki değişiklik ile önemli bir karara imza attı.

Ticaret Bakanlığı, yeni düzenleme ile perakende işletmeye yansıtılan idari para cezalarını haksız ticari uygulama olarak kabul etme kararı aldı. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan ilgili yönetmeliğe göre yeni yılda, perakende ticarette karşı tarafın kusuru kaynaklı durumların dışında üretici ve tedarikçinin gördüğü yaptırımlara ya da müşteri şikayetlerine dair maliyetleri perakende işletmeye yansıtma haksız ticari uygulama olacak.

Dolar/TL 34,07 seviyesinden işlem görüyor Dolar/TL 34,07 seviyesinden işlem görüyor

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki zincirde ticari ilişkilerden kaynaklı ödemelere dair de düzenlemenin yapıldığı yönetmelik ile üretim tarihinden itibaren 1 ay içinde bozulma durumu olan gıda ve tarım ürünlerine ilişkin ödemelerin süresi alacaklının ve borçlunun finansal ölçeğine göre 30 günü, diğer durumlarda 45 günü aşmayacak. Söz konusu sürede bozulma durumu olan gıda ve tarım ürünleri dışında kalan ürünler için ise ödeme süresi 60 günü geçmeyecek.

Zincir marketlere ilişkin alınan kararda ise, şube sayısı 200’den fazla olanlar için satış alanı 250 metrekareden fazla olan şubelerde işletmeci için tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklarda satışı yapılacak gıda ürünlerindeki yükümlülükler söz konusu olacak.