İsrail'de Cuma günü yapılan bir kamuoyu yoklaması, bugün seçim yapılması halinde muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz'ın başbakanlık pozisyonunda Binyamin Netanyahu'yu geride bırakacağını ortaya koydu.

İsrail gazetesi Maariv tarafından Cuma günü yayınlanan bir ankete göre, ankete katılanların yalnızca yüzde 35'i Netanyahu'nun başbakanlık pozisyonuna uygun olduğuna inanırken, yüzde 42'si ülkenin acil birlik hükümetinin eski bir üyesi olan Gantz'ı tercih ediyor.

Lazar Enstitüsü anketinin sonuçları ayrıca 510 İsrailliden oluşan rastgele örneklemin %23'ünün başbakan seçimi konusunda hiçbir cevabı olmadığını gösterdi.

Anket sonuçlarına göre, seçimlerin aynı gün yapılması durumunda Ulusal Birlik Partisi, İsrail Parlamentosu olan Knesset'teki 120 sandalyenin 23'ünü elde edecek. Netanyahu liderliğindeki Likud partisi 22, muhalefet lideri Yair Lapid liderliğindeki Yesh Atid partisi ise 16 sandalyeye sahip olacak.

Anket aynı zamanda eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman liderliğindeki sağcı muhalefet partisi Yisrael Beiteinu'ya verilen desteğin de beklenmedik bir artışa işaret ettiğini ortaya koydu.

Yol kesen silahlı kişiler yolculara saldırdı: 23 ölü Yol kesen silahlı kişiler yolculara saldırdı: 23 ölü

Anket sonuçlarıyla parti, önceki anketlerde dokuz sandalyeden 14 sandalye elde etmiş olacaktı.

Gazete ayrıca Netanyahu hükümetini destekleyen bloğun 48 sandalye elde edeceğini, muhalefetin 62, Arap temsilcilerinin ise 10 sandalye alacağını kaydetti.

İsrail'de hükümetin kurulabilmesi için Knesset'te en az 61 oy gerekiyor.

Netanyahu'nun erken seçim yapma konusundaki isteksizliği göz önüne alındığında, ülkede yakın zamanda bir oylama ihtimali bulunmuyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin acil ateşkes talep eden kararını hiçe sayan İsrail, Filistinli grup Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırısından bu yana Gazze'ye yönelik devam eden acımasız saldırısı nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

Kuşatma altındaki bölgedeki Sağlık Bakanlığı'na göre, geçen Ekim ayından bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik aralıksız saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 37.400'ü aştı.

Bakanlık, saldırıda 85.600'den fazla kişinin de yaralandığını belirtti.

İsrail savaşının başlamasından sekiz ay sonra, Gazze'nin geniş bölgeleri gıda, temiz su ve ilaç ablukasının ortasında harabeye dönmüştü.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor; mahkeme, son kararında, 6 Mayıs'ta işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin savaştan sığındığı güneydeki Refah kentindeki askeri operasyonlarını derhal durdurmasını emretmişti.

Kaynak: AA