ABD'de eski Başkan Donald Trump'ın Colorado'nun 2024 başkanlık seçimlerine katılıp katılmayacağı ülkede krize neden oldu.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, Yüksek Mahkeme, Trump'ın oy pusulasından çıkarılıp çıkarılamayacağını belirleyecek davayı ele alırken, Missouri Eyalet Sekreteri Jay Ashcroft, karar tersine çevrilmezse Başkan Joe Biden"yeni yasal standarda" tabi tutacağını söyledi.

Geçen ay Colorado Yüksek Mahkemesi, Anayasa'nın ayaklanmayla ilgili maddesini gerekçe göstererek, Trump'ın başkanlığa uygun olmadığına karar vermişti. Colorado'daki karardan kısa bir süre sonra Maine Eyalet Sekreteri de Trump'ı eyaletin başkanlık önseçim oy pusulasından diskalifiye etmişti.

Yüksek Mahkeme'nin 5 Ocak'ta Trump'ın Colorado kararına ilişkin temyiz başvurusunu kabul ettiğini açıklamasından saatler sonra Jay Ashcroft, sosyal medya hesabında şöyle bir paylaşımda bulundu:

"Colorado ve Maine'de yaşananlar utanç verici ve cumhuriyetimizin altını oymakta. Yüksek Mahkeme'nin bu kararı tersine çevirmesini bekliyorum, aksi takdirde eyalet sekreterleri devreye girecek ve Trump'a yönelik yeni yasal standardın Başkan Biden için de 'eşit şekilde uygulanmasını' sağlayacak."

NBC News'e konuşan Ashcroft, bu yazıyı "halka bunun ne kadar ciddi olduğunu hatırlatmak" için yazdığını söyleyerek, ayrıca yayın kuruluşuna, kararın onaylaması halinde ülkenin en yüksek mahkemesini olası sonuçlara karşı uyarmak amacıyla amicus curiae dilekçesi (davaya doğrudan dahil olmayan, ilgili konuda uzmanlaşmış bir kişi veya kuruluşun tavsiyesini içeren yasal belge -çn.) sunmayı planladığını ifade etti.

Ashcroft devamında, "Eğer Demokrat eyaletler bu Cumhuriyetçilerin aday olmasına izin vermeyeceğiz diyorsa, emin olun aynı şeyi Cumhuriyetçi eyaletlerin de yaptığını göreceksiniz. Ve bu iyi bir şey değil" dedi.

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Biden'ı aynı standart altında (ayaklanmayla ilgili madde) eyaletin 2024 oy pusulası için nasıl seçilemez hale getireceğinin sorulması üzerine Ashcroft, Başkan'ın "sınırdan ülkemize durdurulmamış bir istilaya izin verdiği" yanıtını verdi.