Bilim ve Teknoloji

Bilim insanlarından yeni keşif: Mars’ın sırrı ne?

Bilim insanları tarafından yapılan yeni araştırmada Mars'ın çekirdeğinin sanıldığından çok daha küçük ve yoğun olduğu tespit edildi.

Yakın zamana kadar şaşırtıcı derecede büyük bir çekirdeği olduğu düşünülen Mars'ın çekirdeğinin sanıldığından çok daha küçük ve yoğun olduğu ortaya çıktı.

Mashable Türkiye'nin aktardığına göre, NASA tarfından yapılan araştırmalarda, 2021'de SEIS olarak bilinen bir bir görev sırasında rahmetli InSight iniş aracının sismometresi kullanıldı. 

Kasım 2018'de Mars'a ulaşan uzay aracı, kızıl gezegenin yüzeyine yerleşerek,  dört yıl boyunca Mars depremleri tarafından üretilen sismik dalgaları kayıt altına aldı.

Mars'tan gelen son sismik sinyalleri analiz eden araştırmacılar, daha sonra Mars'ın çekirdeğinin büyüklüğü ve nelerden meydana geldiği konusunda yeni tahminler yürütmek için simülasyon ve jeofizik modeller geliştirdi.

Araştırmacılar tarafından Mars’ın çekirdeğinin şimdiye kadarki tahminlerden çok daha küçük; erimiş bir silikat tabakasıyla (sıcak, sıvı haldeki kayaların bir karışımıyla) çevrili olduğu sonucuna varıldı.

Bu bulguları “Mars'ın çekirdek ve manto yapısına ilişkin şimdiye kadarki en doğru ve kesin tahminler” olarak nitelendiren ABD Northwestern Üniversitesi'nden uzay jeoloğu Prof Suzan Van der Lee, "Bulgular Mars'ın kabuğunun derinliklerinde yatan katmanlarına ilişkin anlayışımızı geliştiriyor. Mars’ın iç yapısını ve kökenlerini Güneş Sistemi'ndeki kayalık gezegenlerin oluşum ve evrim senaryolarıyla birlikte bir bağlama oturtmamıza yardımcı oluyor" dedi.