Japonya'da Saitama Üniversitesi'nde yapılan deney sonucunda, bitkilerin birbirleriyle "konuşmaları" kaydedildi.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, Fare kulağı terelerinin genetiğini değiştirerek bunlara biyosensör ekleyen bilim insanları, bilimsel adı "Arabidopsis thaliana" olan bu bitkiden kesilen bazı yaprakların üzerine kurtçuklar koydu. Daha sonra bu yapraklar, koparılmamış ve üzerinde kurt dolaşmayan fare kulağı teresinin yanına yerleştirildi. Araştırmacılar, laboratuvar ortamında özel ışık altında yaptıkları çekimde, biyosensörlü iki bitkinin arasında iletişim olduğunu tespit etti.

Araştırmada, bitkiler arasında havadan gönderilen bu sinyallerin, yapraklardaki koruyucu hücreler tarafından algılandığı, bunun üzerine hücrelerin dakikalar içinde kalsiyum iyonu üretmeye başladığı belirlendi. 

WhatsApp'tan yeni özellik: Sohbetlerinize özel temalar geliyor WhatsApp'tan yeni özellik: Sohbetlerinize özel temalar geliyor

Bu çalışmada "bitkilerin tehdit altındaki komşularından havaya yayılan 'uyarı mesajlarına' nasıl tepki verdiğini gözlemlediklerini" söyleyen moleküler biyolog Masatsugu Toyota, "Çıplak gözle görülmeyen bu iletişim ağı, komşu bitkilerin yaklaşan tehlikelerden korunmasında çok önemli rol oynuyor" dedi.