Dünya

Brezilya'dan BM'ye Gazze eleştirisi

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Birleşmiş Milletlerin (BM) Gazze'de yaşanılanlar karşısında daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, sosyal medya hesabı X'ten yaptığı açıklamada, İsrail-Filistin sorununun çözümünde BM'nin etkisinin zayıfladığını ifade ederek, Gazze Şeridi'ndeki gerilimin düşürülmesi için BM'e daha fazla sorumluluk alması yönünde çağrıda bulundu.

TRT Haberin aktardığına göre, Lula da Silva paylaşımında, "Eğer BM'nin gücü olsaydı, daha büyük müdahalelerde bulunabilirdi. ABD'nin de daha fazla müdahalesi olabilir ancak halk bunu istemiyor. İnsanlar savaş istiyor, nefreti körüklemek istiyor ancak ben bunu bu şekilde görmüyorum. Beni istediğin kadar eleştirebilirsin; 'Lula barış hakkında konuşmaya devam edecek'" ifadelerine yer verdi.

Çin, Güney Afrika ve Katar ile halen konuşulması gereksiğini söyleyen Lula da Silva, sözlerine şöyle devam etti:

"Görünüşe göre onlarla (Hamas ve Hizbullah) diyalogları var. İnsani koridor, gıda, ilaç ve elektriğin sağlanması gerekiyor ve artık çocuklar öldürülmesin."

Rusya ve Çin'in, Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözümü desteklediklerini belirten Lula da Silva, "Müzakere masasında kimse ölmez, daha az maliyetli olur ve bir çözüm bulabiliriz. Orta Doğu'da İsrail'in kendi topraklarını koruduğundan, sınırları BM tarafından çizilen Filistinlilerin de kendi topraklarına sahip olma hakkından emin olmalıyız" dedi.