Sosyal medya platformu X, Brezilya ofisini kapatıyor Sosyal medya platformu X, Brezilya ofisini kapatıyor

Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın haberine göre bakanlık, Çad'ın Sudan Büyükelçiliği Misyon Başkan Yardımcısı, askeri ve teknik ataşelerini "istenmeyen kişi" ilan ederek ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verdi.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, kararın, Çad hükümetinin 4 Sudanlı diplomatın istenmeyen kişi ilan etmesinin ardından misilleme ilkesine dayalı olarak alındığını bildirdi.

Çad hükümeti, dün, Sudanlı yetkililerin, Çad'ı ülkedeki iç savaşa müdahale etmekle suçlayan açıklamaları nedeniyle 4 Sudanlı diplomatın istenmeyen kişi ilan edildiğini ve 72 saat içerisinde ülkeyi terk etmeleri gerektiğini açıklamıştı.

Söz konusu kararın, Egemenlik Konseyi Üyesi ve Ordu Komutan Yardımcısı Orgeneral Yasir el-Ata tarafından yapılan ve Sudan dışişleri bakan vekili tarafından yerel bir televizyonda tekrarlanan, "temelden yoksun vahim açıklamaların" ardından geldiği kaydedilmişti.

Ata, 28 Kasım'da, başkent Hartum'un kuzeyindeki Vadi Seyyidna Askeri Üssü'nde yaptığı konuşmada, Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE); Çad, Orta Afrika ve Uganda'daki havalimanları üzerinden nisan ortasından bu yana orduyla çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) silah ve mühimmat desteği vermekle suçlamıştı.

Sudan Dışişleri Bakan Vekili Ali es-Sadık, 12 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Çad'ın, Ata'nın açıklamaları nedeniyle Sudan Büyükelçisini, Dışişleri Bakanlığına çağırdığını ve 3 gün içerisinde özür beklediğini bildirerek, "Ordu komutan yardımcısının açıklamaları nedeniyle Çad'dan özür dilemeyeceğiz" sözlerini sarf etmişti.

Sudan, BAE'li 15 diplomatı da istenmeyen kişi ilan ederek, 48 saat içerisinde ülkeyi terk etmelerini istemişti.

BAE de 4 Sudanlı diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etmişti.

Kaynak: AA