Gündem

Çalışma saatlerinde yeni düzenleme: Dört gün mü olacak?

Çalışma saatlerinin dünya genelinde güncellenmesine yönelik çalışmalar devam ederken, Türkiye'nin 4 günlük çalışma modeline ne zaman geçeceği merak konusu oldu.

Çalışanların aynı iş yükü, aynı maaş ve aynı sosyal haklara sahip olacakları "dört günlük çalışma haftası" modeline geçen ülkelerin sayısı artamaya başladı.

Belçika, Şubat 2022'de dört günlük çalışma haftasını yasalaştıran ilk Avrupa ülkesi olurken, Birleşik Arap Emirlikleri, Temmuz 2023 itibarıyla tüm kamu çalışanlarının istedikleri takdirde dört günlük çalışmaya geçebileceklerini duyurdu. İzlanda ise 2015-2019 yılları arasında dünyanın en büyük ve en uzun denemelerinden birini gerçekleştirdikten sonra, bugün çalışanlarının yaklaşık yüzde 90'ı bu sisteme dahil oldu.

Litvanya'da dört günlük çalışma haftasını zorunlu kılan bir düzenleme olmasa da 2021'de yürürlüğe giren yasaya göre küçük çocuğu olan ebeveynler haftada 32 saat çalışabilme imkanı sağlandı. Fransa da yasal olarak dört günlük çalışma haftası uygulamıyor, ancak 2000 yılından itibaren 35 saatlik çalışma haftasına geçti. 

Öte yandan, dünya çapında dört günlük çalışma haftası denemesi yapıp başarılı sonuç alan ülkeler arasında Birleşik Krallık, ABD, İrlanda, İspanya, Botsvana, Japonya, Kanada, Portekiz ve Brezilya yer alıyor.

PEKİ TÜRKİYE'DE NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

2 Mayıs 2023 tarihinde dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, haftalık 45 saat olan çalışma süresinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylemişti.

Bilgin, "Çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma sürelerinin yeniden daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini, birim verimliliğindeki artışı dikkate alarak yeniden düzenlemek durumundayız" demişti.

İngiltere'de 6 saat uygulamasına geçildiğini vurgulayan Bilgin, "5 saat" denemesinin yapıldığını, 1 Mayıs'ta bunları düşünerek çalışma ilişkileri üzerinde tartışılması gerektiğini belirtmişti. 

Aralık ayı itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışma süresini kısaltacak yeni bir düzenleme üzerinde tartıştığı aktarıldı.

Milliyet'in aktardığına göre, Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, bu düzenlemeye tabi modellerin esnek çalışma, uzaktan çalışma ve hibrit çalışma olduğunu söyledi.

"Özellikle İstanbul’da son dönemlerde cuma günleri trafik olmuyor. Pazartesi yoğun bir trafik olurken, diğer günler trafik yoğun olsa da cuma günleri bu yoğunluk duruyor. Bankacılık sektörü, hizmet sektörü çalışanları bir gününü uzaktan çalışma şeklinde gerçekleştirebiliyor" diyen Bayram, şöyle devam etti:

"Pandemi sürecinden sonra tüm dünyada fikir yapıları değişti. Çalışanın da rahat bir yaşam sürebilmesi, ailesine vakit ayırabilmesi önemli hâle geldi. Devletimizin kadın çalışanlara yönelik istisnası var. Ev hanımları özelinde 3’te 1’lik sigorta priminin devlet tarafından karşılanması ve aile yapısının korunması adına bazı destekler mevcut."