Dünya

Çin'den ABD'ye tepki: Ulusal stratejimizi çarpıtıyorlar

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, ABD Savunma Bakanlığı'nın kısa süre önce yayımladığı bir raporu, gerçekleri gözardı edip Çin'in ulusal savunma politikasını ve askeri stratejisini çarpıtmakla eleştirdi.

Wu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, temelsiz "Çin askeri tehdidi" söylemini köpürten ABD 2023 Çin Halk Cumhuriyeti'ne ilişkin Ordu ve Güvenlik Gelişmeleri raporundan son derece rahatsızlık duyduklarını ve rapora kesinlikle karşı çıktıklarını söyledi.

Sözcü, Çin'in barışçıl kalkınma yoluna bağlı olduğunu ve kendini korumaya yönelik bir ulusal savunma politikası izlediğini vurguladı.

Wu, Çin'in askeri gelişiminin "belirli bir ülke ya da amacı hedeflemediğini ve meşru, yasal, makul ve ılımlı" olduğunu belirtti.

Çin ile ABD arasındaki ordular arası ilişkilere de değinen Wu, iki ordunun karşı karşıya kaldığı mevcut güçlük ve engellerden tek başına ABD'nin sorumlu olduğunu ifade etti.

Sözcü, ABD tarafını yalanlar uydurmaktan vazgeçmeye, Çin hakkındaki yanlış algısını düzeltmeye ve hem iki ülke hem de iki ordu arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı gelişimini samimiyet ve somut eylemlerle teşvik etmeye çağırdı.