Bilim ve Teknoloji

Çin'den yapay zeka güvenliği konusunda çağrı

İngiltere'de düzenlenen Yapay Zeka Güvenlik Zirvesi'ne katılan Çin heyeti, yapay zeka güvenliği ve yönetişimi konularında uluslararası işbirliğine duyulan ihtiyacı vurgulayarak, küresel yapay zeka yönetişiminde gelişmekte olan ülkelerin daha fazla temsil edilmesi çağrısında bulundu.

İngiltere'de düzenlenen Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi'ne katılan Çin heyeti, yapay zeka güvenliği ve uluslararası yönetişim konularında ülkeler arasında etkileşim ve işbirliği çağrısında bulundu. Çin Bilim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Wu Zhaohui, Çarşamba günü zirvenin açılış genel oturumunda bir konuşma yaptı.

Çin heyeti, yapay zeka güvenliği ve diğer konulardaki tartışmalara katıldı. Heyet, 18 Ekim'de Beijing'de düzenlenen 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'nda başlatılan Çin Küresel Yapay Zeka Yönetişim İnisiyatifi'ni tanıtırken, öte yandan ilgili ülkelerle de ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Çin heyeti, yapay zeka yönetişiminin tüm insanlığın kaderi üzerinde etkisi olduğu ve dünya genelindeki ülkeler tarafından ele alınması gereken bir görev olduğu görüşünü dile getirdi.

Çin zirvede, ülkelerin yapay zekayı geliştirirken insan odaklı olma ve yapay zekayı iyi amaçlarla geliştirme ilkelerini aktif olarak savunmaları, teknoloji risk yönetimi ve kontrolünü güçlendirmeleri ve tüm tarafları karşılıklı saygı, eşitlik ve karşılıklı fayda ilkeleri temelinde işbirliği yapmaya ve birlikte yönetmeye teşvik etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Çin heyeti, tüm tarafları küresel yapay zeka yönetişiminde gelişmekte olan ülkelerin temsilini artırmaya ve yapay zeka açığı ile yönetişim kapasitesi açığını kapatmaya çağırdı.

Dünya barışı ve kalkınmasına yönelik pek çok zorluğun yaşandığı bir dönemde, tüm ülkelerin dünya için ortak, işbirlikçi ve sürdürülebilir bir güvenlik vizyonu benimsemesi gerektiğini belirten Çin heyeti, tüm ülkelerden kalkınma ve güvenliğe eşit önem verme ilkesine bağlı kalmalarını, diyalog ve işbirliği yoluyla uzlaşı inşa etmelerini, ayrıca açık, adil ve etkili bir yönetişim mekanizması oluşturmalarını ve küresel yapay zekanın sağlıklı ve güvenli gelişimini ortaklaşa teşvik etmelerini istedi.