1-2-3-4 evladı olanlar başvursun! Ödemeler Ocak'ta zamlanacak! Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesi, çocuklu ailelere yönelik önemli bir yardım programıdır. Milyonlarca vatandaş bu destekten yararlanmaktadır. SED yardımından faydalanmak için bazı şartlar ve başvuru prosedürleri bulunmaktadır..

EKİM AYI SED YARDIMI NE ZAMAN YATIYOR 2023?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı her ay düzenli olarak sosyal ve ekonomik destek ödemesi sağlıyor. Sosyal ve ekonomik destek ödemeleri temmuz ayında gerçekleşen artışla ortalama 3571 TL seviyesine yükselmişti.

Okulların açılmasının ardından ihtiyaç sahibi ailelere iletilmişti. Ekim ayı ödemelerinin ne zaman iletileceğine dair henüz resmi bir açıklama gelmedi.

İlerleyen süreçte, ödemelerin yapılması durumunda Bakanlık kamuoyuna bilgi verecek. Bu kapsamda, ekim ayında da önceki aylarda olduğu gibi destek ödemelerinin ay ortasında verilmesi bekleniyor.

SED DESTEK HİZMETİ NEDİR?

Çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken ailelerin, kendi kendine yeterli hale gelinceye kadar çocuklarının bakımı ve desteklenmesi amacıyla geçici bir süre verilen ekonomik destekler ile ve psiko- sosyal destek sistemidir.

SED YARDIMINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetinden yararlanabilmek için koşullar;

Borsa İstanbul güne yükselişle başladı Borsa İstanbul güne yükselişle başladı

-Haklarında bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar.

-Ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.

-Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle, sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna veya eğitimlerine devam eden veya bir iş ve meslek sahibi olamayıp desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olan gençler..

-Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları..

Talepler, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirilmekte ve inceleme sonucu uygun görülenler desteklenmektedir..

SED ÖDEMELERİ NE KADAR, KAÇ TL?

Bakan Göktaş, SED hizmetinden yararlanan her bir çocuk için aylık ortalama 3.571 TL destek verildiğini kaydetti.

SED YARDIMI E-DEVLET SORGULAMA EKRANI

SED yardımı ödemelerinin hesaplara yatıp yatmadığı e-Devlet üzerindne TC kimlik numarası ve şifre ile sorgulanabiliyor

2023 OCAK'TA MİKTAR YÜKSELİYOR

Aylık olarak en az bin 937, en çok ise 4 bin 358 lira ödeniyor. Bu ödemenin tutarı Ocak'ta artacak. Memur maaş katsayısındaki artış ödemelere yansıyacak.

Orta Vadeli Program'daki yüzde 65 olan 2023 yılı TÜFE tahminine göre memur maaş katsayısındaki artış yüzde 49.46 seviyesinde beklenirken, bu tahmin gerçekleşirse en düşük SED ödemesi 2 bin 895 liraya, en yükseği de 6 bin 514 liraya çıkacak.

SED HİZMETİNDEN YARARLANMAK İÇİN GEREKEN BELGELER

SED hizmetinden yararlanmak için İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen veya elektronik ortamda e-devlet üzerinden başvuru yapılabilir. Başvuru için gereken evraklar:

- Dilekçe,

- T.C. kimlik numarası beyanı,

- Gerektiğinde alınacak sağlık raporu ve/veya öğrenci belgesi,

- İşkur ve meslek kurslarına başvurduğuna dair belgeler.