2016 yılında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" suçlarından dolayı cezaevinde olan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş skandal ifadelere imza attı.

Demirtaş, Duvar Gazetesi'nde yayınlanan yazısında, "Yeni Türklük tezinin tam hakimiyeti için tüm farklılıkların ya yok edilmesi ya da asimile edilerek Türklüğe devşirilmesi gerekir. Yani Kürt’ün Kürt olarak varlığı, Türk Milletinin inşa edilmesinin önünde bir engeldir. Yeni resmi ideolojiye göre ikisinin bir arada olmasının imkanı yoktur. Cumhuriyetin kurucu elitlerinin yol açtığı paradoks nedeniyle Türk Milleti varsa Kürt yoktur, Kürt varsa Türk Milleti yoktur. Bu anlayışa göre Kürtlüğün yok edilmesi Türk Milletinin varlığı için bir beka sorunudur artık" dedi.

MİT o kişinin Türkiye'ye getirilmesini sağladı MİT o kişinin Türkiye'ye getirilmesini sağladı

Sosyal medya hesabından Demirtaş’ın ifadelerine tepki gösteren Gazeteci Tanyel Yılmaz paylaşımında, "Saçmalık. Kürt, Ermeni, Rum, Çerkez, Arap... Atatürk milliyetçiliği, Kürt de olsan ben Türk'üm diyebilmek. Laiklik dinsizlik değil, Atatürk milliyetçiliği de kafatası milliyetçiliği değil. İngilizlerin 200 yıldır oluşturduğu Kürt milliyetçiliği burada sorun" ifadelerini kullandı.

Skandal yazı üzerine bir tepki de gazeteci Sedat Aral’dan geldi. Aral, Demirtaş’a yönelik, "Demirtaş bütün şehirlerde bir anda başlayabileceğini umduğu bir çatışma pratiğinin fitilini ateşledi bakalım ne olacak göreceğiz. Çatışma dememin nedeni 1924 şarlarında değil kozmopolit karışmış bir iki milletten sözediyorum… ayırmaya başlamak iki tarafında ölümü ile sonuçlanır" yazdı.