Dünya

Devlette Bitcoin skandalı: Gizli tesis ortaya çıktı

Güney Asya ülkesi Butan'da devlete ait gizli Bitcoin üretim tesislerinin olduğu tespit edildi.

Güney Asya ülkesi Butan Krallığı'na ait gizli Bitcoin üretim tesisleri olduğu ortaya çıktı.

Sözcü'nün aktardığına göre, Butan’ın kripto yatırımları hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, kamuoyuna hiç açıklanmamış dört kripto madenciliği tesisi bulunduğunu söyledi.

Planet Labs, Satellite Vu ve Google Earth’ten alınan uydu görüntülerine göre, Himalaya ülkesindeki yoğun ormanların ve dağlık arazinin arasına gizlenmiş uzun, dikdörtgen madencilik birimlerini ve veri merkezi soğutma sistemleri olduğu belirlendi. Diğer görüntülerde de Bhutan’ın hidroelektrik santrallerinden maden sahalarına uzanan yüksek kapasiteli elektrik hatları ve trafolar görüldü.

Sahalardan biri 108 anıt tapınağın bulunduğu kutsal bir alan olan Dochula Geçidi yakınlarında yer alırken, diğerlerinin ülkenin merkezindeki dağlık bir kasaba olan Trongsa’da, güneydeki Dagana’da ve ekonomiyi canlandırmak için hayata geçirilen 1 milyar dolarlık başarısız bir hükümet projesi olan Eğitim Şehri’nde yer aldığı tespit edildi.

YATIRIM BİRİMİ MADENLERİN VARLIĞINI KABUL ETTİ

Krallığın yatırım birimi Druk Holdings & Investment (DHI) madenlerin varlığını doğruladı. 

DHI yaptığı açıklamada, "Butan’daki Bitcoin madenciliğiyle ilgili tesislerin yerleri, güç kaynağı ve diğer çeşitli faktörler gibi operasyonların lojistik ihtiyaçlarına göre seçildi" dedi.