Araştırmalar, dişi hayvanların ayırt edici özelliklere sahip erkekleri olarak seçtiklerini ortaya koydu. Üstelik bu seçimi diğer dişilerden öğrendiğini belirlendi.

Cinsel seçilim, uzun, desenli kuyruklar ve kanatlar gibi özelliklerin evrimini içeriyor. Örneğin erkek tavus kuşları etkileyici bir kuyruğa sahipken dişilerde böyle bir özellik mevcut değil.

Bu evrimsel  özellikler, hayatta kalma yeteneğini artırmak için olduğu düşünülse de aslında bir hayvanın eş bulma şansını artıracak şekilde evrimleşti.

Hayvanlar alemindeki birçok türde dişi seçici konumda olduğu ve erkeklerin dans veya kavga ederek dişiyi etkilemeye çalıştığı düşünülürse ayırt edici özelliklerin de erkeklerde ortaya çıkması şaşırtıcı değil.

CHP Lideri Özgür Özel: Suavi'yi dinlemeye gidiyoruz CHP Lideri Özgür Özel: Suavi'yi dinlemeye gidiyoruz

Bir dişinin düşük kaliteli spermlere sahip bir erkekle çiftleşmesi, tam tersi duruma göre çok daha maliyetli. Zira erkekler hızla bir sonraki dişiyle çiftleşebilirken, dişiler yavruları dünyaya getirmek için bekliyor.

DİŞİLERİN SEÇİÇİLİĞİ ÇOK DAHA FAZLA

Esrarengiz bir timsah türünün inek gibi "möö"lediği keşfedildi
Bu durum, hayvanlar aleminde cinsel olarak seçilmiş çok sayıda erkek özelliğinin ve bazı çok seçici dişilerin ortaya çıkmasına yol açtı.

Şimdiye dek bilim insanları, erkekler arasındaki etkileşimlere odaklanırken, dişilerin evrimi şekillendirme biçimi çoğu zaman gölgede kaldı.

ABD'deki Florida Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılarsa bu durumu değiştirmek ve cinsel seçilim teorilerindeki bazı boşlukları doldurmak için dişilere odaklandı.

Çalışmada genç dişilerin, daha deneyimli dişilerin eşlerini seçmesini izlediği ve bu şekilde nasıl bir eş seçeceklerini öğrendiği ortaya kondu.

ERKEKLER NEDEN BU KADAR ÇEŞİTLİ?

Bu noktada araştırmacılar şu soruyu odağına aldı: Dişiler birbirinden öğrenerek hep benzer erkekleri seçiyorsa doğada neden bu kadar farklı özelliklere sahip erkek hayvan var?

Araştırmaya göre bunun cevabı, genç dişilerin yaptıkları hatalarla ilgili.

Nitekim bu araştırma, genç dişilerin diğerlerinin davranışlarını kopyalamaya çalışırken hata yapabildiğini gösteren ilk çalışma oldu.

Örneğin, deneyimli dişi daha kırmızı tüylü erkekleri tercih ederek, bir grup içindeki en kırmızı tüylü erkeği seçiyor. Ancak deneyimsiz dişi, bunu izlerken, söz konusu erkeğin kuyruğunun uzun olması nedeniyle seçildiği kanısına kapılabiliyor.

Araştırmacıların gözlemlenen dişilerin davranışlarından yola çıkarak hazırladığı bilgisayar simülasyonları da bu teoriyle tutarlı sonuçlar verdi.

Bulgulara göre genç dişilerin hataları, erkeklerde tek bir çekici özelliğin diğerlerini geride bırakarak öne çıkmasını engelliyor ve zaman içinde dişilerin tercihlerinde değişikliklere bile yol açabiliyor.

 Nottingham Trent Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma Bölümü'nde Baş Öğretim Görevlisi Louise Gentle, The Conversation'da kaleme aldığı yazıda bulguları şöyle yorumladı:

"Bu, popülasyonlardaki çeşitliliğin nasıl korunabileceğini açıklayan ilk cinsel seçilim teorisi"

Editör: Duha Sena Oskay