Dünya

Doğu Akdeniz kaynayan kazan: İkinci uçak gemisi bölgeye geliyor!

ABD'li yetkililere göre Pentagon, İran ya da Hizbullah'ın İsrail-Hamas çatışmasına müdahale etmesini engellemek için Doğu Akdeniz'e gönderdiği dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un ardından ikinci bir uçak gemisi saldırı grubu sevk ediyor.

ABC News'e konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, USS Eisenhower uçak gemisi taarruz grubunun, bu hafta başında Doğu Akdeniz'e ulaşan ve İsrail açıklarında uluslararası sularda konuşlanan USS Gerald R. Ford uçak gemisi taarruz grubuna katılmak üzere Gazze Şeridi açıklarına gönderileceğini söyledi.

ABC News'e konuşan üçüncü bir ABD'li yetkili ise, Pentagon'un USS Bataan amfibi saldırı gemisini ihtiyaç halinde ek destek sağlamak üzere İsrail yakınlarına konuşlandırmayı da değerlendirdiğini söyledi.

USS Eisenhower taarruz grubunun, Cumartesi günü erken saatlerde Norfolk deniz üssünden ayrılarak, ABD Avrupa Komutanlığı (EUCOM) sorumluluk alanında önceden planlanmış tatbikatlara katılmak üzere Doğu Akdeniz'e doğru yola çıktığı kaydedildi.

SALDIRI GRUBUNDA HANGİ SAVAŞ GEMİLERİ YER ALIYOR?

USS Eisenhower saldırı grubunda uçak gemisi USS Eisenhower ve güdümlü füze kruvazörü USS Philippine Sea (CG-58) ile güdümlü füze muhripleri USS Laboon (DDG-58), USS Mason (DDG-87) ve USS Gravely (DDG-107) yer alıyor.

USS Gerald R. Ford saldırı grubunda ise uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un yanı sıra USS Normandy (CG 60) kruvazörü ile USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) ve USS Roosevelt (DDG 80) muhripleri yer alıyor.

USS GERALD R. FORD, 355 KM AÇIKTA BEKLİYOR

ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford, İsrail'e destek için Doğu Akdeniz'e konuşlandırıldı.

Uçak gemisi grubunda yer alan F/A-18F, F/A 18E Super Hornet savaş uçaklarının Doğu Akdeniz'deki ilk hava devriye görevine başladıkları bildirildi.

Uydu görüntülerine göre, gemi grubu Gazze Şeridi'nin 355 kilometre kuzeybatısında seyir halinde olduğu, 13 Ekim'de İsrail ve Lübnan kıyılarına yaklaştığı gözlemlendi.

İKİ ABD DESTROYERİ YUNANİSTAN'A DEMİR ATTI

ABD Donanmasına ait USS Roosevelt ve USS Thomas Hudner güdümlü füze destroyerlerinin şu anda Yunanistan'daki NATO Marathi İskele Kompleksinde bulunduğu belirtildi. 

Gemilerin, yakıt ikmali yaptıktan sonra yakında USS Gerald R. Ford filosuna katılacakları kaydedildi.

TÜRK DENİZ KUVVETLERİ TATBİKATA BAŞLAYACAK

Türk Deniz Kuvvetleri, Antalya İstasyonu’ndan yayımlanan denizcilik bildiriminde (NAVTEX mesajı) Kıbrıs açıklarında tatbikat yapacağını duyurdu.

Türk Deniz Kuvvetleri, 16-20 Ekim tarihleri arasında Doğu Akdeniz’de fiili atış eğitimlerinin yapılacağı faaliyet için denizcilik bildiriminde bulundu. 13 Ekim’de Antalya İstasyonu’ndan yayımlanan NAVTEX mesajında, “Atış eğitimi, 16-20 Ekim saat 0600Z-1500Z arasında aşağıdaki sahada yapılacaktır” ifadeleri yer aldı.