Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel ısınma ile birlikte yayılma riski bulunan var ölümcül Dang Humması'nı taşıma potansiyeline sahip Aedes cinsi sivrisineklere karşı uyardı.

ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi

Aedes cinsi sivrisinekler tarafından insanlara bulaştırılan viral bir hastalık olan Dang Humması'nın Amerika, Afrika, Orta Doğu, Asya ve Pasifik Adaları’nda yaygın bir şekilde görüldüğünü aktaran DSÖ, bu hastalıktan yılda ortalama 20 bin kişinin öldüğü belirtti.

DSÖ yetkilileri, "Dang Ateşi" olarak da bilinen hastalığın ABD’de de büyük bir tehdit haline gelebileceği konusunda uyararak, Meksika’daki enfekte sivrisineklerin daha da kuzeye ilerlemesiyle hastalığın ABD’de endemik hale gelebileceğini söyledi. Yetkililer, "Küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki 10 yılda sivrisinek kaynaklı hastalıklar büyük bir tehdit oluşturacak. Bu nedenle tüm ülkelerin sivrisinek istilasına karşı hazırlık yapması gerekiyor" dedi.

SEMPTOLAR: ATEŞ VE AĞRI

Sağlık Bakanlığı’nın yapılan açıklamaya göre, Dang Humması’nın en belirgin semptomları:

"Bir hafta kadar süren ateş, baş ağrısı, gözlerde ağrı, kas ağrısı, eklem ağrıları, döküntü, kanama."

Açıklamda bazı ülkelerde Dang Humması aşısının kullanıldığı belirtilerek, "Dang, chikungunya ve zika’yı yayan bu sivrisinekler gece - gündüz insanları ısırırlar. Sivrisinekler virüs bulaşmış bir kişiyi ısırdıklarında enfekte olurlar. Enfekte sivrisinekler daha sonra virüsü ısırıklarla diğer insanlara yayarlar. Dang Humması riski olan bir bölgede yaşayan veya bu bölgeye seyahat eden herkes enfeksiyon riski altındadır" ifadelerine yer verildi.