Amerikan yatırım bankası JPMorgan'ın Orta Avrupa, Ortadoğu ve Afrika borç sermaye piyasalarından sorumlu yetkilisi Stefan Weiler, Türkiye'nin 2024 yılında yurt dışına rekor seviyede borç yapacağını iddia etti.

Türkiye'nin ortodoks mali politikayı benimsemesinin, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına dönüşünü sürdürebileceğini belirten Weiler, ülkenin devlet ve şirket tahvilleri ile bonolarının 25 milyar doları aşabileceğini aktardı.

Ekonomik güven endeksindeki gerileme sürüyor Ekonomik güven endeksindeki gerileme sürüyor

Hükümetin bu yılki borçlanma miktarını tutturarak 2024'te yurtdışından yaklaşık 10 milyar dolar borçlanmasını beklediğini dile getiren Weiler, "Bizim açımızdan bakılacak olursa Türkiye'yi gelecek yılın potansiyel büyük hikayelerinden biri olarak görüyoruz" dedi.

Gelecek yıl için Türkiye'yi potansiyel büyük bir hikaye olarak gördüklerini dile getiren Weiler, küresel piyasa koşullarının yapıcı olması durumunda Türkiye'nin uluslararası sermaye piyasası ihraç faaliyetleri açısından en yoğun yılı yaşayabileceğini belirtti. 

"Yabancı sermaye şimdiden geri gelmeye başladı ve Türkiye için hava değişmiş gibi görünüyor" şeklinde konuşan Weiler, Türkiye'nin mali politikada gerçekleştirdiği son değişiklikten geri adım atmasını beklemediklerine işaret ederek, gelecekteki yerel seçimlerin Türkiye'nin gidişatını belirlemede etkili olabileceğini vurguladı.

"Bu durum tersine dönerse oldukça şaşırırım ve yaklaşan yerel seçimlerin Türkiye'nin gidişatını daha da belirginleştireceğini düşünüyorum" ifadelerini kullanan Weiler, önümüzdeki yıl gelişmekte olan ülkelerin döviz cinsinden borçlanma miktarında küresel bir artış beklediklerini ve Çin'in borçlanma miktarındaki azalışın toplam seviyeyi tarihi zirvelere çıkarmayacağını da kaydetti.