ABD'deki Indiana Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından, laboratuvar üretimi beyin dokusu, elektronik bir devreyle birleştirilerek dünyanın ilk biyobilgisayarı yapıldı.

MIT'den devrim niteliğinde cihaz: Oksijenden su üretiyor MIT'den devrim niteliğinde cihaz: Oksijenden su üretiyor

Araştırmacıların "Brainoware" olarak adlandırdığı buluş, organoid adlı kültür ortamında yetiştirilmiş üç boyutlu beyin hücrelerini bir makineye entegre ederek, basit görevleri yapabiliyor.

Brainoware sisteminde, beyni elektrik devresine bağlamak için binlerce elektrot içeren bir plakaya tek bir organoid yerleştiren araştırmacılar, sisteme girmek istedikleri bilgiyi elektrik sinyaline dönüştürerek organoide yolladı. Daha sonra beyin dokusuna iletilen sinyal bir sensör tarafından alınarak, bir algoritma yardımıyla anlamlı hale getirildi.

SESLERİ YÜZDE 78 DOĞRULUKLA TANIMLADI

Sekiz ayrı kişinin konuştuğu 240 ses kaydı üzerinden eğitilen laboratuvar üretimi mini beyin, her sese ayrı tepki vererek farklı bir nöral aktivite modeli oluşturdu. Bu tepkileri yorumlamayı öğrenen yapay zeka, eğitiminin ardından sesleri yüzde 78 doğrulukla tanımlayabildi.

Araştırmanın başındaki isim Guo, bundan sonraki adımlarının, beyin organiodlerinin daha karmaşık görevleri yerine getirip getiremeyeceğini araştırmak olacağını söyleyerek, geliştirdikleri yöntemin gelecekte yapay zeka yazılımları için kullanılan silikon mikroçiplerin yerini alabileceğini belirtti.