İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bomba alarmı İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bomba alarmı

Şu anda 1,4 milyar civarında olan nüfusa sahip olan Çin'in 2100 yılına kadar yarım milyara düşmesi bekleniyor.

Bebek sayısının düşüşe geçmesiyle demografik bir çöküşe doğru giden Çin hükümeti, kadınları çocuk sahibi olmak için teşvik etmeye çalışıyor.

Ülkede, 2022'de 10 milyondan az bebek doğarken, 2012'de bu sayı 16 milyon civarındaydı. Ekim ayında Çin Lideri Şi Cinping, devlet destekli Çin Kadın Federasyonu'nu "kadınların alanındaki riskleri önlemeye ve çözmeye" çağırdı. 

Washington and Lee Üniversitesi'nde siyaset profesörü olan ve Çin hükümet propagandası üzerine çalışan Clyde Yicheng Wang, "Kadınların karşılaştığı risklerden bahsetmediği, kadınları sosyal istikrar için büyük bir tehdit olarak gördüğü açık" dedi. Çin'in en üst düzey hükümet organı olan Devlet Konseyi, Pekin'in nüfus politikaları hakkındaki sorulara yanıt vermedi.

ÇOCUK YAPMALARI İÇİN BASKI UYGULANIYOR

İki çocuk annesi He Yanjing, Anhui eyaletinin Quanjiao ilçesindeki bir alışveriş merkezinin dışında, üçüncü bir çocuk sahibi olması için kendisini teşvik etmek üzere topluluk yetkililerinden birkaç telefon aldığını söyledi. He'nin böyle bir planı yok. Üç yaşında bir kız çocuğu annesi olan arkadaşı Feng Chenchen, akrabalarının kendisine daha fazla çocuk sahibi olması için baskı yaptığını ve bir erkek bebek sahibi olmasını umduklarını anlattı.

İkinci bir çocuğun bakımının çok pahalı olacağını belirten Feng, "Bir çocuk sahibi olarak görevimi yaptığımı düşünüyorum" diyerek, akrabalarına, "Bana 300 bin yuan, yani yaklaşık 41 bin dolar verdiğiniz sürece bir çocuk daha yapabilirim" dediğini söyledi. 

28 yaşındaki Molly Chen ise, yaşlanan akrabalarına bakmanın ve Shenzhen'de sergi tasarımcısı olarak yaptığı işin çocuk ya da eş için kendisine alan bırakmadığını söylüyor. Chen, kötü giden evliliğinden kaçmak için Çin'i tek başına dolaştığı yolculuğunu video blogunda paylaşan emekli Su Min'in hikayesini takip etti. Chen, bu hikayenin ve kadınların hayatları hakkında yayınladıkları  videoların, birçok erkeğin eşlerini çoğunlukla çocuklara, kocalara ve yaşlanan ebeveynlerin her ikisine de bakıcı olarak seçtiği izlenimini derinleştirdiğini söyledi. Chen, "Ailem ve işim dışında başka bir şeyle ilgilenmeye gücüm yetmiyor" dedi.