Aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranı belli olmuştu. TÜİK verilerine göre 2023'ün son altı ayında enflasyon yüzde 37,56 oranında gerçekleşmişti.

Yüzde 15’lik toplu sözleşme zammına ek olarak altı aylık enflasyon farkı eklendiğinde, memur ve memur emeklilerine yapılacak zammın yüzde 49,25 olacağı hesaplanmıştı. Emekli işçi (SSK), emekli esnaf ve çiftçi (Bağ-Kur) emeklilerine gelecek zam ise yüzde 37,75 düzeyinde kaldı.

BU HAFTA AÇIKLANACAK

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla zam oranları netleşirken, memur ve SSK-Bağ-Kur emeklilerinin zam oranları arasında ciddi fark oluştu. 

Ekonomik güven endeksindeki gerileme sürüyor Ekonomik güven endeksindeki gerileme sürüyor

Ekonomi yönetimi, emekliler arasında zam farkı oluşması ve en düşük emekli aylığının 7 bin 500 lirada kalmasının ardından birkaç alternatifli bir çalışma yaptı. Bu çalışmalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak ve kesin karar bu hafta verilecek.

16 OCAK SONRASI İŞARET EDİLİYOR

Emekli aylıklarına enflasyon verisi dışında yapılacak zam için yasal değişiklik gerekiyor. Yapılacak yasal değişikliğin 16 Ocak’tan sonra TBMM’ye sevk edilmesi bekleniyor. Bu kapsamda ocak ayı içinde zam oranının netleşmesi, emekli aylıklarının daha öncesinde verilmesi durumunda ise sonradan aradaki farkın hesaplara aktarılması öngörülüyor.