Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) düzenlenen 28'inci BM İklim Değişikliği Konferansı COP28'e katılan Kral Charles, Yunanistan bayrağının renk ve sembolleri taşıyan kravat takarak tarafını belli etti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmesini son anda iptal etmesine neden olan Elgin Mermerleri krizi BAE'de düzenlenen COP28’de de devam etti. 

İngiltere Kralı 3'üncü Charles'ın zirvenin açılış konuşmasında ve Sunak ile olan görüşmesinde Yunanistan bayrağının renk ve sembolleri taşıyan bir kravat takması "Tarafını seçti" yorumlarına neden oldu.

Ayrıca, Charles'ın Yunan bayrağıyla aynı beyaz haç desenine sahip mavi beyaz kravatının yanı sıra ceketinin cebinden çıkan mavi beyaz bir mendili de dikkat çekti.

Buckingham Sarayı'ndan bir kaynak Cuma günü yaptığı açıklamada Charles'ın aynı kravatı geçen hafta da yani diplomatik kriz yaşanmadan önce de taktığını söyledi. 

NE OLMUŞTU?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Atina'dan İngiltere'ye götürülen Elgin Mermerleri'nin iadesinin istenmesi krize neden oldu.  İngiltere Başbakanı Sunak, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile planlanan görüşmesini bu tartışma nedeniyle saatler kala iptal etti.

İspanya'yı şoke eden saldırı: Maskeli zanlı 11 yaşındaki çocuğu bıçakladı! İspanya'yı şoke eden saldırı: Maskeli zanlı 11 yaşındaki çocuğu bıçakladı!

Uzun süredir konuyu gündeminde tutan Miçotakis, 45 dakika sürmesi planlanan görüşmenin aniden iptal edilmesinden büyük hayal kırıklığı yaşadığını söylerken, Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden ile alternatif görüşme teklifini de reddetti.

"Duruşlarının doğru ve adil olduğuna yürekten inananlar, yapıcı bir tartışmaya girmekten çekinmezler" diyen Miçotakis, iki ülke arasındaki dostluğun uzun geçmişi olduğunu hatırlatarak, "Elgin Heykelleri konusundaki pozisyonumuz belli. İngiliz mevkidaşımla bu konuda bir görüş alışverişinde bulunacağımı tahmin ediyordum" dedi.

İngiltere’de bulunan Miçotakis, Pazar günü BBC’de katıldığı söyleşide, Parthenon Heykelleri olarak da bilinen Elgin Mermerleri'nin Yunanistan’a geri gönderilmesi gerektiğini söylemişti. Miçotakis, kalan kısmı Atina’daki Akropolis Müzesi’nde bulunan Elgin Mermerleri’nin iki ayrı ülkede sergilenmesini "Mona Lisa tablosunu ikiye kesip sergilemeye" benzetmişti.