Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin'de bir araya geldi. İki lider, ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

"Açık ve net konuşacağım. 7 Ekim’den sonraki süreç konuşulmuyor. 13 bin Filistinli çocuk, kadın, yaşlı, ne yazık ki öldürülmüştür. Neredeyse Gazze diye bir yer kalmadı. Hastanelerin vurulması, çocukların öldürülmesi Tevrat’ta yoktur, yapamazsın. Eğer elimiz, kolumuz, dilimiz bağlı kalırsak, hesabını tarihe veremeyiz. Borçluluk psikolojisi içerisinde İsrail-Filistin savaşını değerlendirmemek gerekir."

"İnsani ateşkesi, Almanya-Türkiye birlikte sağlayabilirsek, özellikle bu ateş çemberinden bölgeyi kurtarma imkanını yakalarız. Orta Doğu'da adil ve kalıcı barışın temini için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum."

"Yılların rehineleri, tutsakları İsrail'in elinde. Bunu da görmemiz lazım. Bunu görmezsek haksızlık olur. Yaşananlar 1967 sınırları temelinde iki devletli çözümün artık kaçınılmaz olduğunu bir kez daha bizlere göstermiştir. Hepimizin önceliği ateşkesin ve insani yardımların engelsiz olarak akışının sağlanmasıdır. Şu anda İsrail'in nükleer silahı var mı? Var ama bunu İsrail'e sorarsanız 'var' demez. Çünkü onlar yalanı çok iyi kullanırlar."

"Binlerce Filistinliyi şu anda İsrail öldürdü mü, öldürdü. Hastaneleri yok etti mi, etti. İbadethaneleri vurdu mu, vurdu. Ben bir Müslüman olarak rahatsızım. Siz bir Hristiyan olarak kiliselerin vurulmasından rahatsız olmuyor musunuz? Bunlara karşı da tavır koyun."

"Şu anda 4 veya 5 ülkeye Rusya tahıl göndermeyi planladı."

"Terörle mücadelede Almanya ile daha yakın işbirliği içinde olmamız lazım."

"Türkiye 52 senedir AB kapısında bekletilmektedir. Vize serbestisi sağlanıncaya kadar vize süreçlerinin kolaylaştırılmasını (Steinmeier'le) ele alacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 30 Ağustos mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 30 Ağustos mesajı

"(Eurofighter) Almanya verir veya vermez, dünyada savaş uçaklarını üreten sadece Almanya mı? Birçok yerden bunların çalışmasını yaparız, temin ederiz."