Yaşam

Evcil hayvanlarda Covid-19 tehlikesi: Yeni tespit edildi!

Evcil hayvanlarda korona virüsü türü tespit edildi.

Bilim insanları, kedileri öldürebilen yeni ve ölümcül bir korona virüsü türü tespit etti.

Birleşik Krallık’ta tespit edilen virüs türü nedeniyle, bu yıl 8 bin kedi yaşamını yitirdi.

Sözcü'nün aktardığı üzere, taşıyıcı kedide bulunan ve aynı zamanda dünya çapında birçok köpek ve kedigilde de bulunan mevcut tür F-CoV-23, Kıbrıs’ta 91 kediye bulaştı.

Ancak uzmanlar gerçek ölüm sayısının 8 binden çok daha yüksek olabileceğini ve hatta 300 bini bile aşabileceğini dile getirdi. Kıbrıslı yetkililer, "kedi adası"ndaki salgını kontrol altına almak için acil durum tedbirleri aldı.

Kıbrıs’tan gelen yeni melez türün, kedi popülasyonu üzerinde tehdit oluşturabileceğinden korkan bilim insanları, izole edilmiş taşıyıcı kedi üzerindeki ileri tetkik ve tedavilere devam ediyor. Bilim insanları ayrıca, bunun hayvanlara özgü bir bir virüste bulunan "genetik parmak izi" ile aynı olduğundan şüphe duyuyor.

Dr. Christine Tait-Burkard, kedi popülasyonunda hızla yayılan yeni virüsle ilgili olarak, "Bu yeni virüs kolayca yayılıyor gibi görünüyor ve artık konakçıdaki değişikliklere veya mutasyonlara bağlı değil. Kanıtlarımız, virüsün, tıpkı kedi ve köpek corona virüsü gibi, dışkı yoluyla doğrudan kediden kediye yayılabileceğini gösteriyor" dedi.