Sınıfa dönüştürülen kafede 32 yıl sonra duygusal buluşma Sınıfa dönüştürülen kafede 32 yıl sonra duygusal buluşma

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için 3 Mart 2023’te çıkarılan yasa ile yaş şartı aranmadan 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe giren erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl çalışanlara emeklilik hakkı verildi.

8 Eylül 1999 sonrasında işe başlayan Ahmet Sadık ise, yasa kapsamına giremediği için isyan etti. Sadık, ilk işine 1998 yılının Ağustos ayında girdi ama sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinde yapıldı. Gerçeği ispatlayıp yasa kapsamına dahil olabilmek için aylarca evrak aradı, 30 yıl önceki ustasının izini buldu. Ancak resmi belge bulamadığı için durumu ispatlayamadı. 

1 GÜN İÇİN 15 YIL ÇALIŞACAK

Habertürk’e konuşan Sadık, “8 Eylül 1999’daki 8’den nefret ediyorum. Bu gerçek. Böyle bir takıntım yoktu. EYT’yi 1 günle kaçırdım. Sadece 1 günle. 1 güne 15 yıl. Çalıştığım iş yerinin tahmini 1200-1300 çalışan var. O kadar kişi içerisinde emekliliği kaçıran benim. Başka kimse yok. Düşünebiliyor musunuz, Çarşamba günü arkadaşınız giriş yapıyor. Aynı yaştasınız. Perşembe günü ben başlıyorum. O emekli olup kapsama giriyor. Biz giremiyoruz” dedi.

EYT düzenlemesinde kapsama dahil olmadığını öğrendiği gün moralinin çok bozulduğunu söyleyen Sadık, “O gün moralim tamamen bozuktu. Her an bir yerden bilgi geliyor, televizyonu açıyorsunuz yine aynı şeyler. O gün ‘şaka mıyım’ diye kendimden şüphelenmeye başladım” ifadelerini kullandı.

Bu konuda yapılan şakalara ise katlanamadığını dile getiren Sadık, “EYT dillendirilene kadar ben sigorta girişimin hangi tarih olduğunu hiç merak etmedim. Maalesef kaderimde vurulmuş bir damga gibi. Ben 8’den nefret ediyorum. EYT fobik oldum” şeklinde konuştu.