2 kez Formula 1 Dünya Şampiyonu olan Mika Hakkinen, İş Güvenliğinin Yıldızları Ödül Törenine katıldı.

MESS tarafından İstanbul'da gerçekleştirilen ödül töreninde başta Hakkinen olmak üzere, Serbest Dalış Avrupa ve Dünya Şampiyonu Devrim Ulusoy, Şampiyon Akrobasi Pilotu ve Red Bull Hava Yarışçısı Mélanie Astles gibi isimler yer aldı.

Fenerbahçe'de Rizespor maçı öncesi tek eksik var Fenerbahçe'de Rizespor maçı öncesi tek eksik var

"TEHLİKELİ BİR SPOR"

Ödül töreninde konuşan Hakkinen, etkinlik moderatörü Cam Stevens'ın sorularını yanıtladı.

Stevens'ın "Bize F1 ve güvenlik arasındaki ilişkiden biraz bahsedebilir misiniz?" sorusuna cevap veren Hakkinen, "F1, yüksek hızlara ulaşan tehlikeli bir spor. Asıl amaç hiçbir can kaybı yaşanmaması ve bu sebeple de güvenlik sürekli iyileştiriliyor. F1 geçmişte çok önemli isimleri kaybetti, bu yüzden de sürekli teknik arızalar ve hasarlar var mı diye bakılıyor, F1'in imajı en üstte tutulmaya çalışılıyor. Daha fazla can kaybı yaşamak istemiyoruz" dedi.

Formula 1'in inanılmaz bir izleyici kitlesi olduğunu söyleyen Hakkinen, "O yüzden son derece iyi bir imajının olması çok önemli. Çok sayıda insan sürekli güvenlikle ilgileniyor, her detay mekanikerler tarafından inceleniyor ve iyileştirilmeye çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

"HERKESE HIZIMI GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORDUM"

Hakkinen, Stevens'ın "Siz de 1995 yılında bir kaza geçirdiniz. Bu kaza kariyerinizi ve hayatınızın geri kalanını nasıl etkiledi?" sorusuna ise, şu cevabı verdi:

"Benim kazamdan bir yıl önce F1, sporun en iyisi isimlerinden olan Ayrton Senna'yı kaybetti. Ve aynı hafta sonunda Rolan Ratzenberger'i kaybettik. Karl Wendlinger de büyük bir kazaya karışmıştı. F1, o ana kadar her şeyi doğru yaptığını sanıyordu ama yaşananlardan sonra uyandılar ve sporu iyileştirmek için adım atmaya başladılar."

"Avustralya'daki kazada henüz çok gençtim ve herkese hızımı, fitliğimi ve performansı göstermeye çalışıyordum. Ama birdenbire büyük bir kaza geçirdim" diyen Hakkinen, "Yüksek hızla viraja girerken aracın kontrolünü kaybettim ve bariyerlere girdim. Kafatasımı kırdım. Ölüme çok yaklaşmıştım. Avustralya'da doktorlar harika bir iş çıkardılar, benimle ilgilendiler ve iyileştim. Daha sonrasında tekrar Formula 1'e dönmeye karar verdim. Ancak 1995-1997 yılları arasındaki zaman zarfında hiç Grand Prix kazanamadım" şeklinde konuştu.

Geçirdiği büyük kazanın ardından neler yaşadığını da anlatan Mika, "Kazadan sonraki süreçte, her sabah uyanıyor, aynaya bakıp kendime, 'Mika sen harikasın, inanılmazsın' tarzında şeyler söyleyerek moralimi yüksek tutmaya çalışıyordum. Ama bir yandan da özgüvenimi kaybetmeye başlamıştım. Bunun üzerine bir travmatoloji uzmanını arayarak hayatımın geri kalanını oluşturmam konusunda bana yardım etmesini istedim, ona endişelerimden bahsettim. Doktor bana yardımcı olduktan sonra çok rahatladım, o yıl ilk Grand Prix zaferimi elde ettim ve ardından da dünya şampiyonlukları kazandım" dedi.